Καρότο – εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β

Καρότα τα οποία θα εμπεριέχουν εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β, κατάφεραν να αναπτύξουν Γερμανοί επιστήμονες, με τη μέθοδο της γενετικής μηχανικής, κάτι που μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος για την πρόληψη της ασθένειας.

Τα καρότα έχουν ήδη αναπτυχθεί και οι επιστήμονες βρίσκονται στο στάδιο έναρξης των προκλινικών δοκιμών, ενώ υποστηρίζουν ότι τα καρότα αυτά μπορεί να είναι διαθέσιμα σε τρία χρόνια.

Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β είναι ακριβό στην παραγωγή του, ενώ χορηγείται σε τρεις δόσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το έργο για τις υπηρεσίες υγείας.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Giessen University κατάφεραν να εισάγουν με επιτυχία, στα καρότα, το γονίδιο για το αντιγόνο της ηπατίτιδας Β, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του εμβολίου.

Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής 100.000 τέτοιων φυτών σε δύο εβδομάδες, τα οποία σε τρεις μήνες θα έχουν παράγει καρότα – εμβόλια έτοιμα για κατανάλωση – ανοσοποίηση.

Η επιλογή του καρότου δεν ήταν τυχαία. Τα καρότα μπορούν να καλλιεργηθούν σε διάφορα κλίματα και σε διάφορους τύπους χώματος.

Τα καρότα αποθηκεύονται και μεταφέρονται εύκολα, ενώ καταναλώνονται και ωμά. Παλαιότερες απόπειρες με τομάτες ή πατάτες απέτυχαν, καθώς οι τομάτες είναι πολύ ευαίσθητες και οι πατάτες δεν καταναλώνονται ωμές, και το μαγείρεμα μπορεί να καταστρέψει τις προστιθέμενες ιδιότητες.

Παρόμοια έρευνα είχαν παρουσιάσει και Ελληνες επιστήμονες από το Εργαστήριο Γενετικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, τον Οκτώβριο του 2000, όπου πέτυχαν να τοποθετήσουν το αντιγόνο της ηπατίτιδας C στον καρπό πιπεριάς.

Τα τρόφιμα – εμβόλια αποτελούν μία ιδιαίτερα θετική εφαρμογή της γενετικής μηχανικής και αν οι κλινικές δοκιμές δείξουν θετικά αποτελέσματα, μπορεί να μειώσουν σημαντικά το κόστος της παραγωγής και της χορήγησης εμβολίων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση