Τα ιχθυέλαια προστατεύουν και από το διαβήτη

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ιχθυέλαια και κυρίως το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), φαίνεται ότι βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που έχουν μεγαλύτερη τάση να αναπτύξουν διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας.

Οι επιστήμονες από το ερευνητικό κέντρο Pennington Biomedical Research Institute του πανεπιστημίου Louisiana State University, χορήγησαν 1.8 γραμμάρια DHA σε 12 υπέρβαρα άτομα ηλικίας 40-70 ετών για μία περίοδο 12 εβδομάδων.

Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε αναπτύξει διαβήτη, όμως όλοι παρουσίαζαν συμπτώματα όπως αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι επιστήμονες με εξετάσεις αίματος στην αρχή και στο τέλος της περιόδου χορήγησης του DHA, έλεγξαν τις αλλαγές στην αντίσταση στην ινσουλίνη στους συμμετέχοντες.

Το 70% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα παρουσίασαν βελτίωση στη δράση της ινσουλίνης, με το 50% να παρουσιάζει κλινικά σημαντική βελτίωση.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μικρό δείγμα της μελέτης, σημαίνει ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι προκαταρτικά και ότι οι διαβητικοί δεν πρέπει βέβαια να αλλάξουν τα φάρμακά τους με συμπληρώματα διατροφής, ενώ εάν σκέφτονται να αυξήσουν την πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων, καλύτερα να αυξήσουν την κατανάλωση ψαριού.

Εάν θέλουν να λάβουν συμπληρώματα διατροφής όπως συμπληρώματα με ω-3 θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους, ιδίως όταν υπάρχει κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.

Παλαιότερες πληθυσμιακές μελέτες όπως για παράδειγμα στους Εσκιμώους της Γροιλανδίας είχαν δείξει ότι παρά το ότι οι περισσότεροι είναι υπέρβαροι, δεν παρουσιάζουν διαβήτη ή καρδιοπάθειες, κάτι που επιστήμονες αποδίδουν στην αυξημένη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων από το λίπος της φάλαινας που καταναλώνουν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση