Νόμος της Ε.Ε. για τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

Οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα προστατεύονται πλέον από την σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας τους και οι εργοδότες θα καλούνται να πληρώνουν αποζημιώσεις σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς, σύμφωνα με ένα νέο νόμο που ενέκριναν την Τετάρτη 17/4 οι Δεκαπέντε.

Ο νόμος αυτός, που θα ισχύσει από το 2005, ορίζει πως οι εργοδότες θα πρέπει να αποδεικνύουν, σε περίπτωση αγωγών από τους εργαζόμενους, ότι πήραν όλα τα πιθανά προληπτικά μέτρα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Επίσης ο νόμος αυτός δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στα δικαστήρια να ορίζουν υψηλές αποζημιώσεις στους εργαζόμενους, αφού καταργεί το ανώτατο όριο των αποζημιώσεων.

”Η σεξουαλική παρενόχληση, που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στις περισσότερες νομοθεσίες των κρατών, απέκτησε ένα όνομα”, δήλωσε η ελληνίδα επίτροπος αρμόδια για θέματα Απασχόλησης Αννα Διαμαντοπούλου.

Είναι η πρώτη φορά που η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας αναγνωρίζεται ως παράνομη σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ορισμό στον οποίο συμφώνησαν οι Δεκαπέντε ”σεξουαλική παρενόχληση είναι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη συμπεριφορά, σεξουαλικής μορφής, με σκοπό ή αποτέλεσμα την παραβίαση της αξιοπρέπειας ενός ατόμου, ειδικά όταν δημιουργεί ένα περιβάλλον εκφοβισμού, εχθρότητας, υποβάθμισης, ταπείνωσης και επιθετικότητας”.

Σύμφωνα με μελέτες της ΕΕ το 50% των γυναικών και το 10% των ανδρών στην Ευρώπη έχουν εμπειρία κάποιας μορφής σεξουαλικής παρενόχλησης, από την πιο κοινή –σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου– ως την πιο σοβαρή –σεξουαλική επίθεση ή βιασμό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση