Η συναισθηματική απιστία πιο επώδυνη από τη σεξουαλική

Ανδρες και γυναίκες φαίνεται ότι προβληματίζονται πολύ περισσότερο όταν ο σύντροφος τους νοιώσει ερωτικά συναισθήματα για κάποιον άλλον, παρά όταν κάνει έρωτα με κάποιον για τον οποίο όμως δεν νοιώθει κάτι ιδιαίτερο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Center for Brain and Cognition στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα και οι άνδρες, αντίθετα με ότι πολλοί πίστευαν μέχρι σήμερα, θεωρούν την συναισθηματική απιστία πολύ σοβαρότερη από την σεξουαλική.

Η άποψη ότι τα αίτια της ζήλιας στα δύο φύλα διαφέρουν, έχει τη βάση της στη θεωρία της φυσικής επιλογής. Ετσι οι άνδρες ζηλεύουν όταν η γυναίκα τους απατά σεξουαλικά γιατί δεν θέλουν να μεγαλώνουν παιδιά τα οποία δεν είναι δικά τους. Οι γυναίκες αντίθετα δεν θέλουν οι άντρες να εμπλέκονται συναισθηματικά με άλλες γυναίκες φοβούμενες ότι θα πάψει να ενδιαφέρεται για τα παιδιά τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 200 ενήλικες οι οποίοι απάντησαν στο πως θα αντιδρούσαν σε θεωρητικά σενάρια απιστίας, καθώς επίσης και ποια ήταν η αντίδραση τους σε περιπτώσεις απιστίας που τους συνέβησαν στη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην πραγματική ζωή η συναισθηματική απιστία είναι αυτή που ενοχλεί τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Τις περισσότερες φορές η απιστία οδηγεί και σε διάλυση της σχέσης, με τις γυναίκες να μην συγχωρούν τον σύντροφο τους σε διπλάσια συχνότητα από ότι οι άνδρες.

Η ζήλια επισημαίνουν οι ερευνητές είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα και μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις, οι μηχανισμοί του οποίου δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί και είναι άγνωστο προς το παρόν αν αυτοί διαφέρουν ανάλογα με το φύλο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση