στιγμες δυσπνοιας | πιεση καρδιας υποταση | ΤΣΑΜΠουρια σκυλο | αντιγριππικο εμβολιο στα παιδια

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημαΜόλις δύο κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στο καθημερινό διαιτολόγιο μπορεί να μειώσουν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και να αυξήσουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα, που αποτελούν προστατευτικούς παράγοντες του καρδιαγγειακού συστήματος, σύμφωνα με μελέτη Ισπανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Clinical Nutrition.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 16 υγιείς ενήλικες, στους οποίους συνέστησαν να μην καταναλώσουν τρόφιμα τα οποία περιέχουν φαινόλες, όπως λαχανικά, τσάι και κρασί για τέσσερις ημέρες.

Την τέταρτη ημέρα οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωσαν 50ml αγνό παρθένο ελαιόλαδο (περίπου 3.3 κουταλιές στης σούπας) σκέτο ή με ψωμί.

Για ακόμα 24 ώρες οι συμμετέχοντες απέφυγαν όλες τις τροφές που αποτελούν πηγή φαινολών, και στη συνέχεια ακολούθησαν τη συνηθισμένη δίαιτα τους εμπλουτίζοντάς τη με 25ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ημερησίως (περίπου μιάμιση κουταλιά της σούπας).

Για μία εβδομάδα οι συμμετέχοντες απέφυγαν επίσης την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, όπως βούτυρο, μαργαρίνη, ξηροί καρποί και αυγά.

Τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν πριν και μετά την εβδομάδα, κατά την οποία οι συμμετέχοντες προσλάμβαναν 25ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ημερησίως, έδειξαν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών, τόσο φαινολών όσο και βιταμίνης Ε.

Οι φαινόλες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο δεν έχει υποστεί επεξεργασία.

Τα απλά ελαιόλαδα είναι μεν πολύ καλές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όμως η περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι χαμηλή λόγω της βιομηχανικής επεξεργασίας.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι, εκτός από την ιδιότητα που έχει το ελαιόλαδο να μειώνει τα επίπεδα της LDL "κακής" χοληστερόλης, το αγνό παρθένο ελαιόλαδο επιπλέον μειώνει και το ρυθμό οξείδωσης της κακής χοληστερόλης.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.