ΕΦΕΤ: Αναστολή διάθεσης ζελέ με Ε425

Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναστέλλεται η χρήση του πρόσθετου Ε425 (konjac) σε ζελέ ζαχαροπλαστικής, όπως επίσης και η εισαγωγή και διάθεση ζελέ ζαχαροπλαστικής που περιέχει το παραπάνω πρόσθετο.Τα έκτακτα αυτά μέτρα, που αφορούν τη διάθεση στην αγορά καραμέλες – ζελέδες μικρού μεγέθους (“ζελεδομπουκίτσες” ή εύπλαστες καραμέλες – φιγούρες) και καταναλώνονται κυρίως από παιδιά, ελήφθησαν μετά τη διαπίστωση ότι προκλήθηκε θάνατος ορισμένων παιδιών σε τρίτες χώρες (ΗΠΑ και Καναδά) από πνιγμονή κατά τη βρώση ζελέδων – καραμέλα με τέτοια χαρακτηριστικά.

Η Επιτροπή πρόκειται επίσης να εξετάσει την ανάληψη περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου πνιγμονής από τη γενικότερη χρήση παραγόντων ζελατικοποίησης σε ζελέ ζαχαροπλαστικής και να προτείνει την αντίστοιχη τροποποίηση της οδηγίας 92/5/ΕΚ για την έγκριση της χρήσης του πρόσθετου Ε425.

Προς εφαρμογή της απόφασης αυτής ο ΕΦΕΤ ζήτησε από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις διάθεσης και παραγωγής τροφίμων (επιχειρήσεις λαϊκού εμπορίου, super market, μονάδες παραγωγής, ζαχαροπλαστεία, κ.λ.π ) την άμεση απόσυρση όλων των προϊόντων που περιέχουν ζελέ ζαχαροπλαστικής με το πρόσθετο Ε425, όπως και την αναστολή της χρήσης του πρόσθετου αυτού σε ζελέ ζαχαροπλαστικής.

Επίσης, με εγκύκλιο του ΕΦΕΤ που απευθύνεται στις αρμόδιες Υπηρεσίες ελέγχων ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτων ελέγχων για την εποπτεία της εφαρμογής των παραπάνω μέτρων.

Επίσης, το Γενικό Χημείο του Κράτους με εγκύκλιο του προς τα τελωνεία παρήγγειλε την αναστολή των εισαγωγών αυτών των ζελέδων.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα μέτρα αυτά δεν αφορούν τη γενική απαγόρευση των ζελέδων (ούτε κάθε άλλου τροφίμου, που ενδεχομένως να περιέχει Ε425), αλλά μόνο τα μικρού μεγέθους γλυκίσματα ζελέ ή καραμέλες που περιέχουν το πρόσθετο Ε425, το οποίο και ενοχοποιείται για τις χαρακτηριστικές ιδιότητες (αύξησης του όγκου) που προσδίδει στο ζελέ κατά τη βρώση και μπορεί να προκαλέσει πνιγμονή σε μικρά παιδιά.

Ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή των γονιών να μη διαθέτουν και να αποτρέπουν τα μικρά παιδιά από την κατανάλωση προϊόντων ζαχαροπλαστικής με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν μέχρι την πλήρη απόσυρση τους από την Αγορά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση