Ο ΕΟΦ αναστέλλει γνωστό αντιμυκητιασικό

Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Είναι γνωστό οτι πολλά αντιμυκητιασικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν κάποια (παροδική συνήθως) βλάβη στο ήπαρ (συκώτι), κυρίως όταν λαμβάνονται από το στόμα. Ένα από αυτά είναι και η κετοκοναζόλη. To πλέον συχνό σκεύασμα είναι τα χάπια Fungoral. Αναλυτικά όλα τα σκευάσματα που περιέχουν κετοκοναζόλη μπορείτε να δείτε εδώ.

Η κετοκοναζόλη χρησιμοποιείται για χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα στις μυκητιάσεις και όχι μόνο. Πλέον, ο ΕΟΦ ύστερα από σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων εισηγείται την αναστολή κυκλοφορίας του φαρμάκου και συγκεκριμένα των μορφών που λαμβάνονται από το στόμα, καθώς θεωρείται οτι εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο ηπατοτοξικότητας. Για να αρθεί η αναστολή, ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να παράσχει πειστικά στοιχεία που να προσδιορίζουν μια ομάδα ασθενών στους οποίους τα οφέλη του φαρμάκου υπερτερούν των κινδύνων τους.

Εάν επί του παρόντος οι ασθενείς λαμβάνουν από του στόματος κετοκοναζόλη για μυκητιασικές λοιμώξεις, θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους σε ένα ραντεβού ρουτίνας για να συζητήσουν κατάλληλες εναλλακτικές θεραπείες.

Εάν οι ασθενείς λαμβάνουν τοπικά σκευάσματα της κετοκοναζόλης (όπως κρέμες, αλοιφές και σαμπουάν), μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, καθώς το ποσό της κετοκοναζόλης που απορροφάται σε όλο το σώμα είναι πολύ χαμηλό, με αυτά τα σκευάσματα.

Εάν οι ασθενείς έχουν οποιεσδήποτε ερωτήσεις, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό ή το φαρμακοποιό τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση