βουβωνοκήλη μετεγχειρητικα | βηχας σκυλου αντιμετωπιση | συμπτωματα καρκινου οισοφαγου | συχνοουρια γυναικες

Πιθανή προστατευτική δράση της ασπιρίνης κατά καρκίνων του πεπτικούΑντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ασπιρίνη, που ήδη χορηγείται ως ασπίδα προστασίας κατά των καρδιοπαθειών, μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου σε άτομα που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο, ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές.

Τριετής μελέτη σε 1.121 άτομα με αδενώματα (καλοήθεις όγκοι στο έντερο), έδειξε ότι η καθημερινή λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης (80mg) μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης περισσότερων όγκων κατά 19%, ενώ σε ασθενείς με πιο επιθετικές μορφές αδενωμάτων το ποσοστό αυτό πλησίασε το 40%. Μεγαλύτερες δόσεις ασπιρίνης (325mg) δεν είχαν ανάλογα θετικά αποτελέσματα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Dartmouth , John Baron, θεωρεί ότι η ασπιρίνη αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου με την ονομασία COX-2, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των όγκων, με συνέπεια η ασπιρίνη να μπορεί να έχει προστατευτική δράση και σε άλλες μορφές καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος.

Μια νεότερη τάξη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, μεταξύ των οποίων το Celebrex της Pharmacia Corp. και το Vioxx της Merck, που δρουν επιλεκτικά μόνο κατά του ενζύμου COX-2, μελετώνται σε κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν έχουν ανάλογη δράση.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.