θερμιδες σαμαλι | αιτιες πουπροκαλουν δεκατα | χρονια γαστριδα | ηπατιτιδα και καταγματα | μεση ωτιτιδα

Αμφισβητείται το τεστ για καρκίνο του προστάτηΜία καθιερωμένη εξέταση που παίζει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη με την βοήθεια της μέτρησης των τιμών του ειδικού αντιγόνου PSA, αμφισβητείται από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Stanford στις ΗΠΑ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η μέθοδος είναι κλινικά αναξιόπιστη.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής ουρολογίας κ. Thomas Stamey, θεωρεί ότι τα επίπεδα PSA, δεν συνδέονται απαραίτητα με καρκίνο του προστάτη, καθώς το πιθανότερο είναι να οφείλονται σε μία απλή υπερτροφία του προστάτη, η οποία δεν έχει καμία κακοήθεια.

Τα επίπεδα του PSA πιστεύεται ότι είναι ενδεικτικά για την ύπαρξη καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και όταν το τεστ είναι θετικό στους ασθενείς γίνεται βιοψία. Αυτό που δεν μπορούν να δείξουν όμως σύμφωνα με την έρευνα είναι, αν πρόκειται για σοβαρές καταστάσεις, ή για αθώες εκδηλώσεις που δεν μπορούν να βλάψουν τον ασθενή ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.

Ο κ. Stamey και η ομάδα του εξέτασαν διάφορες παραμέτρους που σχετίζονται με τον καρκίνο σε 875 αδένες, οι οποίοι είχαν αφαιρεθεί χειρουργικά στην κλινική του πανεπιστημίου από το 1984 έως και το 1997, σε σχέση με τα αποτελέσματα που έδωσε η εξέταση PSA.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι προεγχειρητικές ενδείξεις του PSA δεν αποτελούσαν αξιόπιστη ένδειξη σε σχέση με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν μετεγχειρητικά. Επιπλέον η αποτελεσματικότητα της χειρουργικής θεραπείας δεν διέφερε είτε τα επίπεδα του PSA ήταν μικρότερα από 4 ng/ml είτε πλησίαζαν τα 10 ng/ml.

Ο κ. Stamey τέλος επισημαίνει ότι το τεστ PSA δεν μπορεί να δείξει πότε μία βλάβη είναι επικίνδυνη, γι’ αυτό και είναι ανάγκη να βρεθούν άλλοι, γονιδιακοί δείκτες, που θα ανιχνεύουν την ύπαρξη επικίνδυνων μορφών καρκίνου.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.