Αμφισβητείται το τεστ για καρκίνο του προστάτη

Μία καθιερωμένη εξέταση που παίζει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη με την βοήθεια της μέτρησης των τιμών του ειδικού αντιγόνου PSA, αμφισβητείται από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Stanford στις ΗΠΑ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η μέθοδος είναι κλινικά αναξιόπιστη.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής ουρολογίας κ. Thomas Stamey, θεωρεί ότι τα επίπεδα PSA, δεν συνδέονται απαραίτητα με καρκίνο του προστάτη, καθώς το πιθανότερο είναι να οφείλονται σε μία απλή υπερτροφία του προστάτη, η οποία δεν έχει καμία κακοήθεια.

Τα επίπεδα του PSA πιστεύεται ότι είναι ενδεικτικά για την ύπαρξη καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και όταν το τεστ είναι θετικό στους ασθενείς γίνεται βιοψία. Αυτό που δεν μπορούν να δείξουν όμως σύμφωνα με την έρευνα είναι, αν πρόκειται για σοβαρές καταστάσεις, ή για αθώες εκδηλώσεις που δεν μπορούν να βλάψουν τον ασθενή ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.

Ο κ. Stamey και η ομάδα του εξέτασαν διάφορες παραμέτρους που σχετίζονται με τον καρκίνο σε 875 αδένες, οι οποίοι είχαν αφαιρεθεί χειρουργικά στην κλινική του πανεπιστημίου από το 1984 έως και το 1997, σε σχέση με τα αποτελέσματα που έδωσε η εξέταση PSA.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι προεγχειρητικές ενδείξεις του PSA δεν αποτελούσαν αξιόπιστη ένδειξη σε σχέση με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν μετεγχειρητικά. Επιπλέον η αποτελεσματικότητα της χειρουργικής θεραπείας δεν διέφερε είτε τα επίπεδα του PSA ήταν μικρότερα από 4 ng/ml είτε πλησίαζαν τα 10 ng/ml.

Ο κ. Stamey τέλος επισημαίνει ότι το τεστ PSA δεν μπορεί να δείξει πότε μία βλάβη είναι επικίνδυνη, γι’ αυτό και είναι ανάγκη να βρεθούν άλλοι, γονιδιακοί δείκτες, που θα ανιχνεύουν την ύπαρξη επικίνδυνων μορφών καρκίνου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση