Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζει

Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, η ανεύρεση δηλαδή ενός όγκου προτού ο ιατρός ή η ίδια η γυναίκα τον ψηλαφίσει γίνεται μόνο με μαστογραφία και είναι καθοριστική για τη θεραπεία της νόσου, τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο Eπικ. Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας και Διευθυντής του Κέντρου Μαστού στο Νοσοκομείο ΙΑΣΩ, κ. Αντώνης Κεραμόπουλος.

Η συνέντευξη τύπου δόθηκε με αφορμή την οργάνωση επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα «Διλήμματα και Αντιθέσεις στην Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού» που πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 17 Φεβρουαρίου.

Οπως επεσήμανε ο κ. Κεραμόπουλος, ο καρκίνος του μαστού έχει πολύ καλή πρόγνωση με την προϋπόθεση ότι θα διαγνωσθεί πρώιμα, καθώς ένας μικρός όγκος (< 1 εκατοστό) στο στήθος που δεν έχει επηρεάσει τους λεμφαδένες, έχει 98% πιθανότητες να αντιμετωπιστεί.

Η φιλοσοφία των γιατρών, είναι να εντοπιστεί ένας μικρός όγκος που δεν προκαλεί πόνο, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πριν ακόμα εξελιχθεί. Σύμφωνα με τις έρευνες:

-Μία γυναίκα είναι ικανή να βρει ένα όγκο διαμέτρου 8 χιλιοστών.
-Ένας έμπειρος γιατρός βρίσκει έναν όγκο διαμέτρου 1 εκατοστού
-Με τη μαστογραφία μπορεί να εντοπιστεί όγκος διαμέτρου 2-3 χιλιοστών.

Δύο έρευνες που έγιναν από το Κέντρο Μαστού του ΙΑΣΩ, δείχνουν επίσης και τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, μετά από αυτοεξέταση των γυναικών.

Η πρώτη έρευνα αφορούσε δείγμα 865 γυναικών με καρκίνο του μαστού και έδειξε ότι μόνο το 5% των όγκων στο στήθος βρέθηκε με συγκριτική μαστογραφία. Οι περισσότεροι από τους όγκους αυτούς, οι οποίοι εντοπίσθηκαν με μαστογραφία, ήταν σε υποκλινικό αρχικό στάδιο. Οι περισσότερες γυναίκες (74%) βρήκαν τον όγκο μόνες τους και μάλιστα στο μπάνιο και μόνο 19 από τις 865 εντόπισαν τον όγκο, ενώ παρακολουθούσαν εκπομπή στην τηλεόραση σχετική με την ασθένεια και το πως γίνεται η αυτοεξέταση.

Ωστόσο, στις 285 γυναίκες (30%) υπήρξε κάποιο σφάλμα με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διάγνωση πέραν των τριών μηνών. Το σφάλμα αυτό ήταν συνήθως η φράση «να το παρακολουθήσουμε να δούμε αν θα μεγαλώσει».

Η διαγραφή της φράσης αυτής από το λεξιλόγιο μας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Α. Κεραμόπουλος, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο εκσυγχρονισμό στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού στη χώρα μας.

Από τη δεύτερη μελέτη που έγινε σε 2.716 γυναίκες, αποδείχθηκε πως όταν ο όγκος είναι μικρός, οι πιθανότητες να πάει καλά μία γυναίκα με καρκίνο του μαστού είναι άριστες, ενώ όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος τόσο χειρότερη είναι η πρόγνωση και τόσο μεγαλύτερη η εγχείρηση (μαστεκτομή). Επίσης, όσο μικρότερος ο όγκος τόσο λιγότεροι είναι οι διηθημένοι λεμφαδένες και όσο λιγότεροι οι διηθημένοι λεμφαδένες τόσο καλύτερη η επιβίωση.

Η screening μαστογραφία γίνεται σε ασυμπτωματική γυναίκα και με αρνητικό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Η πρώτη μαστογραφία (αναφοράς) γίνεται σε ηλικία 35 ετών και εφόσον παραμένει ασυμπτωματική η γυναίκα η εξέταση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από την ηλικία των 40 ετών και μετά.

Η σημασία της πρώιμης διάγνωσης της νόσου, είναι εξαιρετικής σημασίας αν σκεφθεί κανείς ότι η ασθένεια προσβάλλει το 12,4% των ενήλικων γυναικών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση