πνευμονικο οιδημα ακτινογραφια | φυματίωση θεραπεία | ηθμοειδείς κυψέλες | bcg εμβόλιο | ρήξη μήτρας αιτια

Σημαντική πρόοδος στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνουΗ έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου αποτελεί έναν από τους κυριότερους τομείς στους οποίους έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες της η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς η αντιμετώπιση της νόσου στα αρχικά της στάδια είναι πολύ πιο αποτελεσματική και τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται σωτήρια για τη ζωή του ασθενούς. Η εύρεση μίας απλής στην εφαρμογή αλλά και μεγάλης ευαισθησίας διαγνωστικής μεθόδου η οποία θα ανίχνευε την ύπαρξη καρκινικών κυττάρων οπουδήποτε στο σώμα θα αποτελούσε την ιδανική λύση αυτού του προβλήματος. Ενα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το διαγνωστικό τεστ που αναπτύσσεται από την εταιρεία Epigenomics στο Βερολίνο, το οποίο οι κατασκευαστές του πιστεύουν ότι θα μπορεί να ανιχνεύει μεταλλάξεις στο DNA, που χαρακτηρίζουν τα καρκινικά κύτταρα.

Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι με μία απλή εξέταση αίματος ή ούρων να διαπιστώνεται όχι μόνο η ύπαρξη καρκίνου, αλλά και ο τύπος του και το κατά πόσο είναι θεραπεύσιμος.

Το τεστ βασίζεται στην ανίχνευση συγκεκριμένων γονιδίων των οποίων η ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκινογένεσης. Πιο συγκεκριμένα διαπιστώνει εάν συγκεκριμένα τμήματα του DNA ενός γονιδίου είναι, μεθυλιωμένα (και συνεπώς ενεργά) ή όχι (ανενεργά).

Ετσι αν πρόκειται για γονίδια που προστατεύουν από την καρκινογένεση η μεθυλίωση τα αδρανοποιεί, ενώ εάν πρόκειται για γονίδια που προάγουν μία κακοήθη εξαλλαγή η απομεθυλίωση τα ενεργοποιεί.

Οι ειδικοί Epigenomics έχουν εντοπίσει με τη βοήθεια του τεστ που πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός βίο-τσιπ 232 περιοχές σε 56 γονίδια από 76 δείγματα ιστών όπου μπορούν να γίνουν οι προαναφερθείσες μεθυλιώσεις, μερικές εκ των οποίων είναι χαρακτηριστικές διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως των νεφρών, του προστάτη και του αίματος. Επιπλέον το τεστ είχε την ικανότητα να ξεχωρίζει μία κακοήθη βλάβη του προστάτη από μία απλή υπερτροφία.

Αν και ακόμη το τεστ βρίσκεται στα αρχικά στάδια αποτελεί ένα ελπιδοφόρο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και οι ειδικοί θεωρούν ότι σε μερικά χρόνια θα έχουν στα χέρια τους ένα ακόμα όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.