Το κάπνισμα σχετίζεται με 14 μορφές καρκίνου

Αντικαπνιστικές οργανώσεις στη Μ. Βρετανία, με αφορμή την Εθνική Ημέρα κατά του καπνίσματος, επισημαίνουν στους καπνιστές ότι πρέπει να κόψουν το τσιγάρο, υπενθυμίζοντας ότι το κάπνισμα έχει συσχετιστεί με 14 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, προκαλώντας περίπου 70.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Στην Εθνική Ημέρα κατά του καπνίσματος στη Μ. Βρετανία, στις 13 Μαρτίου, τονίζεται ότι δεν είναι μόνο ο καρκίνος του πνεύμονα που σχετίζεται με το τσιγάρο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για μία στις επτά νέες περιπτώσεις καρκίνου, ενώ μόνο ένα 5% των ασθενών επιβιώνουν για μετά από πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

Το κάπνισμα μεταξύ άλλων έχει συσχετιστεί με το καρκίνο του παγκρέατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του στόματος, του στομάχου, του ήπατος και του τράχηλου της μήτρας.

Το κάπνισμα έχει επίσης συσχετιστεί με τουλάχιστον άλλες οκτώ σοβαρές ασθένειες, όπως τα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, το εμφύσημα και ο καταρράκτης, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στείρωσης και γέννηση ελλιποβαρούς παιδιού.

Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει τουλάχιστον 3.500 διαφορετικές χημικές ενώσεις στον καπνό του τσιγάρου, από τις οποίες τουλάχιστον 43 φαίνεται να είναι καρκινογόνες και να μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρκίνο.

Σε πρόσφατη έρευνα στη Μ. Βρετανία το 83% των καπνιστών δήλωσε ότι δε θα κάπνιζε εάν είχε και δεύτερη ευκαιρία, ενώ με αφορμή την Εθνική Ημέρα κατά του καπνίσματος δημιουργήθηκε ένας νέος δικτυακός τόπος www.sickofsmoking.com, ο οποίος σχεδιάστηκε για τη βοήθεια και υποστήριξη ατόμων που θέλουν να το κόψουν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση