010-3303678 : Τηλεφωνική γραμμή ΣΟΣ για το Αλτσχάιμερ

Στο 010-3303678 και για όλο το 24ωρο μπορούν να ζητούν ψυχολογική υποστήριξη, πληροφορίες, ιατρικές ή νομικές συμβουλές για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο αλλά και οι άνθρωποι που τους φροντίζουν. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρία, τη Ψυχογηριατρική Εταιρία “Νέστωρ” και το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Φροντιστών – Συγγενών Ασθενών με Νόσο Alzheimer και Συναφείς Διαταραχές.

Σε συνέντευξη τύπου, εκπρόσωποι των παραπάνω Εταιρειών αναφέρθηκαν στη νόσο, αλλά και στη τηλεφωνική γραμμή η οποία συμπλήρωσε τις 2 εβδομάδες λειτουργίας.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρίας (ΕΓΓΕ) κ. Μερόπη Παρασκευά – Βιολάκη επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του 2002, θα υπάρχουν στη γη 396 εκατομμύρια άτομα της τρίτης ηλικίας. Στην χώρα μας, πρόσθεσε, υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ηλικιωμένων θα φτάσει στο τέλος του έτους το 15-16%, δηλαδή 1.500.000 άτομα της τρίτης ηλικίας.

Το πέρασμα στην 3η ηλικία μειώνει τη δυνατότητα ανεξαρτησίας του ατόμου, δημιουργεί ανάγκες φροντίδας και οδηγεί σε μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών υπογράμμισε η κ. Βιολάκη επισημαίνοντας ότι σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες οι ηλικιωμένοι κάνουν χρήση 4 με 6 φορές περισσοτέρων υγειονομικών υπηρεσιών από τους μη ηλικιωμένους.

Ενδεικτικό είναι ότι τα γενικά νοσοκομεία μας νοσηλεύουν σε ποσοστό πάνω από 50% άτομα μεγαλύτερα από 65 χρόνων, ενώ περίπου 25% των νοσηλευομένων είναι άτομα ηλικίας άνω των 85 χρόνων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ψυχογηριατρικής Εταιρίας “Νέστωρ” κ. Α. Μούγια, παρά την εξάπλωση της άνοιας, συχνά στα αρχικά της στάδια παρατηρείται ανεπιτυχής ή εσφαλμένη διάγνωση, με αποτέλεσμα την εφαρμογή ακατάλληλης θεραπείας, την δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων και περιττής αναστάτωσης.

Όπως είπε, η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, όχι μόνο εμποδίζει τυχόν προβλήματα, αλλά επίσης επιτρέπει στον ασθενή και την οικογένειά του να προγραμματίσουν το μέλλον και να μαθαίνουν και να εκμεταλλεύονται έγκαιρα υπηρεσίες και δίκτυα που μεγιστοποιούν τις ιατρικές, νομικές, ασφαλιστικές δυνατότητες που παρέχονται στα άτομα με άνοια.

Αναφερόμενος στα ύποπτα συμπτώματα, ο κ. Μούγιας διευκρίνισε πως πρέπει να εξετάζουμε αν έχει το άτομο αυξημένες δυσκολίες με κάποια από τις δραστηριότητες, όπως: να μαθαίνει και να συγκρατεί νέες πληροφορίες, να βγάζει δύσκολα σε πέρας περίπλοκα πράγματα ή να δυσκολεύεται να ακολουθεί ένα περίπλοκο σχήμα σκέψεων ή να κάνει δουλειές που απαιτούν πολλά βήματα, ακόμη και να μαγειρεύει. Ακόμη, τόνισε, υπάρχουν εύκολα τεστ που μπορούν να προσανατολίσουν σωστά στη διάγνωση και την εξέλιξη την οικογένεια και το γιατρό.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Γραμμή SOS για την άνοια (010-3303678) που δίνει πληροφορίες και ενημέρωση σε πρακτικά θέματα για τα άτομα με άνοια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μούγιας, μόνο στις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της Γραμμής, 350 άτομα κάλεσαν το τηλεφωνικό κέντρο.

Ειδικότερα, το 18,6% ζητούσε πληροφορίες για την φροντίδα των ασθενών, το 15,4% ιατρικές πληροφορίες, το 10,6% πληροφορίες για τα ασφαλιστικά ταμεία και τι αυτά καλύπτουν, το 10,6% πληροφορίες για φάρμακα, το 16,4% είχε ανάγκη διάγνωσης, το 7% τηλεφώνησε για εύρεση φροντιστή, το 4,7% ρωτούσε αν υπάρχει πρόληψη για την ασθένεια, το 3,2% είχε νομικά προβλήματα, το 6% εξέφρασε την ανάγκη μόνιμης περίθαλψης, το 6,5% ανησυχούσε πως θα αντιμετωπίσει ειδικά προβλήματα (επιθετικότητα, απώλεια βάρους, βουλιμία, κατάκλιση) και το 2,6% εάν υπάρχει κληρονομικότητα.

Από την πλευρά της, η κ. Ελένη Λέκκα – Μαρκάτη από το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Φροντιστών – Συγγενών Ασθενών με Νόσο Alzheimer και Συναφείς Διαταραχές, έκανε μια καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με άνοια. Ένα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό συγγενών δεν επιζητεί τη διάγνωση στον πάσχοντα συγγενή τους, θεωρώντας την άνοια σαν φυσικό επακόλουθο της 3ης και 4ης ηλικίας, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μαρκάτη.

Σ ό,τι αφορά την υποδομή της χώρας μας για την περίθαλψη αυτών των ασθενών, η κ. Μαρκάτη, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας, ώστε να μπορούν οι φροντιστές συγγενείς να ξεκουράζονται αλλά και να φέρουν εις πέρας τις προσωπικές τους δυσκολίες. Επίσης, δεν υπάρχουν Εξειδικευμένα Κέντρα Μακροχρόνιας Νοσηλείας για άτομα με άνοια, με αποτέλεσμα οι συγγενείς τους να τους εγκλείουν, χωρίς την έγκριση τους, είτε σε ψυχιατρικές μονάδες, είτε σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπου τους συμπεριφέρονται σαν ψυχιατρικούς ασθενείς: τους δένουν ή τους έχουν σε κατάσταση ημικαταστολής με τα ανάλογα φάρμακα.

Καταλήγοντας, η κ. Μαρκάτη ανέφερε ότι δεν υπάρχει νομοθεσία για την άνοια στην χώρα μας, ενώ τα άτομα με άνοια δεν τυγχάνουν των ευεργετικών φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν για τα ’τομα με Ειδικές Ανάγκες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση