Η Philip Morris κατηγορείται για ελαττωματικά φίλτρα από επιστήμονες

Την καπνοβιομηχανία Philip Morris Inc κατηγόρησαν, ότι επί 40 χρόνια εμπορευόταν ελαττωματικά φίλτρα για τα τσιγάρα της, Αμερικανοί επιστήμονες από το Αντικαρκινικό Ιδρυμα του Ρόζγουελ Πάρκ στο Μπάφαλο, της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, κατηγορία που αρνείται όμως η γνωστή καπνοβιομηχανία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα φίλτρα της καπνοβιομηχανίας απελευθερώνουν κατά το κάπνισμα δυνητικά επικίνδυνες ίνες του φίλτρου και σωματίδια άνθρακα.

Εντούτοις, η Philip Morris, μία από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες στον κόσμο, δήλωσε πως τα φίλτρα της δεν αυξάνουν τους κινδύνους κατά της υγείας και πως η εταιρεία δεν προσπάθησε να κρύψει το πρόβλημα από τους επιστήμονες.

Ο επιστήμονες βάσισαν τα ευρήματά τους σε 61 έγγραφα, που προέρχονται από πολλές πηγές: την ίδια την Philip Morris, το αμερικανικό γραφείο ευρεσιτεχνιών, δικογραφίες και πληροφορίες από επιστημονικές και ιατρικές τράπεζες δεδομένων.

Οπως υποστηρίζουν η εταιρία χρησιμοποιούσε τον όρο ‘αστοχία’ για να περιγράψει την απελευθέρωση πλαστικής υφής ινών και σωματιδίων άνθρακα από τα ελαττωματικά φίλτρα της, για τα οποία πιστεύει πως η αιτία έγκειται στη μεγάλη ταχύτητα στη διαδικασία παραγωγής τους.

Οι ανησυχίες για τις βλαβερές συνέπειες των φίλτρων χρονολογούνται από το 1957, σύμφωνα με την ίδια αναφορά.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι καπνοβιομηχανίες υπήρξαν αμελείς, επειδή υποτίμησαν τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία η εισπνοή των οξικών ενώσεων και των μικροσωματιδίων άνθρακα στα φίλτρα.

Διαβάστε επίσης