Καλά Χριστούγεννα με ασφαλή παιχνίδια

Καλά Χριστούγεννα με ασφαλή παιχνίδιαΠατίνια, ποδήλατα, αυτοκινητάκια, φορτηγά, τραινάκια και μπάλες, είναι από τα πλέον αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών. Ωστόσο, κάθε χρόνο, χιλιάδες παιδιά τραυματίζονται και μερικά τόσο σοβαρά, ώστε είναι απαραίτητο να νοσηλευθούν σε Νοσοκομείο. Οι πτώσεις είναι το πιο συχνό ατύχημα, αλλά αρκετά ατυχήματα συμβαίνουν και από την κατάποση μικρών παιχνιδιών ή τμημάτων τους, καθώς και από την εισαγωγή τους στη μύτη ή τα αυτιά των παιδιών. Ακολουθούν τα ατυχήματα που οφείλονται σε εκρήξεις παιχνιδιών που περιέχουν εύφλεκτα αέρια ή υλικά και οι τραυματισμοί από τις κοφτερές άκρες κάποιων παιχνιδιών.

Αμέτρητα παιχνίδια

Κάθε χρόνο, περίπου 5000 νέα παιχνίδια κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά. Την περίοδο των Χριστουγέννων μπορεί να βρει κανείς περισσότερα από 150.000 διαφορετικά είδη παιχνιδιών στα χιλιάδες καταστήματα. Παρά τις προσπάθειες των κατασκευαστών, των εμπόρων, των επιθεωρητών ασφαλείας και άλλων φορέων ή παραγόντων, είναι αδύνατο να εξετασθεί κάθε παιχνίδι. Είναι όμως εύκολο, για τους γονείς και τους άλλους συγγενείς, να ελέγχουν κάθε νέο παιχνίδι που αγοράζουν, αλλά και κάθε παλιό παιχνίδι για πιθανούς κινδύνους.

Μερικοί απλοί κανόνες

– Επιλέξτε προσεκτικά τα παιχνίδια που αγοράζετε

– Δείξτε στο παιδί την ορθή χρήση του παιχνιδιού

– Προσέξτε τις κοφτερές άκρες, τα μικρά κομμάτια, τους δυνατούς κρότους, τα κοφτερά σημεία (σε παλιά ή σπασμένα παιχνίδια), τα περιστρεφόμενα τμήματα, τα ηλεκτρικά παιχνίδια και την ηλικία στην οποία απευθύνεται

– Προσέξτε ιδιαίτερα τα παιχνίδια των βρεφών και των πολύ μικρών παιδιών

Τι γίνεται στη χώρα μας

Το ΙΝΚΑ επισημαίνει τη σημαντική συμμετοχή των παιχνιδιών στα ατυχήματα, μέσα και έξω από το σπίτι. Ατυχήματα, τα οποία, σε καμία περίπτωση ασφαλώς, δεν αναιρούν την αναγκαιότητα των παιχνιδιών, αλλά υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της εναρμόνισης παιχνιδιού και ηλικίας παιδιού. Στο 70% των ατυχημάτων, τα οποία προκαλούνται από διάφορα προϊόντα, τα παιχνίδια έχουν μεγάλη συμμετοχή. Ποσοστό 35,5% παιδιών, μέχρι 7 ετών, αναφέρει, τουλάχιστον ένα ατύχημα, του οποίου η αντιμετώπιση χρειάστηκε ιατρική συνδρομή. Παιδιά 2-5 ετών κινδυνεύουν περισσότερο (50%), ακολουθούν αυτά 5-7 ετών (30%), ενώ ένα 20% των ατυχημάτών, αφορά ηλικία μέχρι 2 χρονών. Το 50% των παιδιών που είχαν ατύχημα μέχρι 7 χρονών, απέκτησε μόνιμη βλάβη.

Αγνοια επικρατεί, τόσο μεταξύ των τελικών αγοραστών (φίλοι ή συγγενείς και ασφαλώς γονείς), αλλά και των εμπόρων ή κατασκευαστών, σχετικά με την Οδηγία για την ασφάλεια των παιχνιδιών, σε ποσοστά που πλησιάζουν το 80%. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, την πρωτοβουλία για την αγορά-επιλογή παιχνιδιών έχουν κατά 61,7% τα παιδιά και κατά 38,3% οι μεγάλοι. Ετσι ένα σύνολο μεγαλύτερο από το 90% αυτών που επιλέγουν (στο βαθμό που, φυσιολογικά, τα παιδιά δεν έχουν την σχετική πληροφόρηση), διαλέγει χωρίς καμία γνώση της σχετικής οδηγίας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση