Προβληματίζει η πρόταση των “5” για τα ναρκωτικά

Δύο διαφορετικές οπτικές της πρότασης των “5” για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, παρουσιάστηκαν στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα Ναρκωτικά, κατά την ακρόαση μια ευρείας ποικιλίας φορέων. Την πρόταση νόμου για μερική αποποινικοποίηση των εξαρτησιογόνων ουσιών, υπογράφουν οι Σταύρος Μπένος, Σπύρος Βούγιας (ΠΑΣΟΚ), Πέτρος Τατούλης (ΝΔ), Φώτης Κουβέλης και Μαρία Δαμανάκη (ΣΥΝ).

Η πρώτη οπτική προκρίνει τα οφέλη που προκύπτουν από μια ενδεχόμενη αποποινικοποίηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, με παράλληλη χορήγηση των λεγόμενων “σκληρών” ναρκωτικών από το κράτος: Απομάκρυνση από τα κυκλώματα της παρανομίας, απομυθοποίηση της χρήσης και συμβολική σύνδεση της λήψης “σκληρών” ναρκωτικών με την ιατρική διαδικασία, ιατρικός έλεγχος της υγείας των ασθενών, κατακόρυφη πτώση των κερδών από το παράνομο εμπόριο και κυρίως, πτώση των ποσοστών θανάτων από ηρωίνη.

Υπέρ των επιχειρημάτων αυτών, υπερθεμάτισαν οι εκπρόσωποι της Ριζοσπαστικής Αντιαπαγορευτικής Κίνησης και της Επιτροπής Σωστής Ενημέρωσης για την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, Ελισσάβετ Καζαλότι, Γιώργος Οικονομόπουλος και Λίνα Καρανασοπούλου, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία, οι συλλήψεις για ναρκωτικά έχουν αυξηθεί κατά 700% και οι θάνατοι από ηρωίνη κατά 900% – δεδομένα που, κατά την άποψή τους καταδεικνύουν την αποτυχία του υφιστάμενου συστήματος. Παράλληλα,υποστήριξαν ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου είναι “άτολμο”, καθώς εξακολουθεί να απαγορεύει τη χρήση του “μη εξαρτησιογόνου” – χασίς, ενισχύοντας την τάση προσφυγής στα κυκλώματα της παρανομίας.

Η δεύτερη οπτική επισημαίνει τους κινδύνους από μια ενδεχόμενη υιοθέτηση ανεκτικής προς τις ψυχοτρόπες ουσίες, στάσης: Εάν η απεξάρτηση είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία, ποιος τοξικομανής θα προσφύγει σε μια θεραπευτική αγωγή,τη στιγμή που το κράτος θα μπορεί να του προσφέρει το φάρμακο που του χρειάζεται;

Σε συμβολικό, από την άλλη επίπεδο, “η μερική νομιμοποίηση”, μπορεί να δώσει μήνυμα ακινδυνότητας, σχολίασαν οι εκπρόσωποι των Κέντρων Πρόληψης κ.κ. Θεοδωρίδης και Κούτρας. “Είναι σαν να δίνουμε το μήνυμα ότι και να εξαρτηθείς, δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί υπάρχουν τα προγράμματα απεξάρτησης. Στο ίδιο πνεύμα και η θεραπεύτρια Δόμνα Τσακλακίδου υποστήριξε ότι “με την χορήγηση μιας ουσίας, δεν τελειώνεις με το φαινόμενο της εξάρτησης”. Όση ηρωίνη και μεθαδόνη δώσω, θα υπάρχει πρόβλημα και οι ασθενείς θα κάνουν παράλληλη χρήση. Αν εστιαστούμε στο δώστε την ουσία και αφήσουμε τις ψυχο-κοινωνικές ανάγκες που οδηγούν στη λήψη ναρκωτικών, τότε θα αυτοπυρποληθούμε ως κοινωνία”.

Αξιοσημείωτη υπήρξε ωστόσο, η άποψη του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων κ.Μαρκή, ο οποίος μάλιστα, τυγχάνει και μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Χαρακτηρίζοντας κατ’ αρχάς την πρόταση των “5”, ως “σπουδαία εργασία, τη μοναδική συγκροτημένη παρέμβαση για το πρόβλημα από το 1987”, ο κ. Μαρκής υποστήριξε ότι ενδεχόμενη εφαρμογή του νομοσχεδίου θα οδηγούσε σε μείωση των θανάτων και της πελατείας των εμπόρων ναρκωτικών, αλλά ταυτόχρονα θα είχε ως αποτέλεσμα και τη ραγδαία αύξηση των χρηστών, καθώς μέχρι σήμερα, το οικονομικό κόστος της χρήσης, ο φόβος του θανάτου και του κοινωνικού στιγματισμού, λειτουργούσαν ως αποτρεπτικοί παράγοντες. Από την άλλη δε τα πολυδάπανα συστήματα πρόληψης και απεξάρτησης, κατά την εκτίμηση του κ. Μαρκή, θα οδηγούνταν σε κατάρρευση, καθώς το κράτος θα επαναπαυόταν στην ευκολότερη και οικονομικότερη διευθέτηση του προβλήματος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων υποστήριξε ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (το οποίο παραπέμπει για κακούργημα, όποιον συλληφθεί για κατοχή κάνναβης) θα πρέπει ν’ αλλάξει, με τον προσδιορισμό της μέγιστης ποσότητας κατοχής κάνναβης που θα επιτρέπεται, νομοτεχνική ρύθμιση της διαδικασίας παραπομπής των συλληφθέντων και για τους εμπόρους ναρκωτικών, θέσπιση ενός ανωτάτου ορίου, πέραν του οποίου ο έμπορος, ακόμα και εάν μπορεί να τεκμηριώσει εξάρτηση, να μην τυγχάνει των ευεργεσιών του νόμου για τους τοξικομανείς εμπόρους (βαποράκια).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση