Προβλήματα σε γάμο και δουλειά επικίνδυνα για την ανδρική καρδιά

Προβλήματα σε γάμο και δουλειά επικίνδυνα για την ανδρική καρδιάΟ συνδυασμός ενός προβληματικού ή διαλυμένου γάμου και μίας ιδιαίτερα αγχωτικής εργασίας μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος για τους άνδρες, οι οποίοι ήδη ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρδιοπάθειες, υποστηρίζουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησαν και η οποία διήρκεσε εννέα χρόνια, οι άνδρες αυτοί κινδυνεύουν κατά 69% περισσότερο, σε σχέση με τους άνδρες οι οποίοι έχουν έναν καλό γάμο και η δουλειά τους δεν τους προξενεί ιδιαίτερο άγχος. Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το χρόνιο στρες, ενώ δεν συνυπολογίζεται από πολλούς ως ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου, μπορεί να αποβεί το ίδιο επικίνδυνο για την υγεία ενός ατόμου, όπως το έντονο στρες που προκαλείται από διάφορα δραματικά γεγονότα, όπως οι πόλεμοι και οι φυσικές καταστροφές.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine, συμμετείχαν 11.000 παντρεμένοι άνδρες, ηλικίας 35 έως 57 ετών, οι οποίοι κάθε χρόνο για τα εννέα χρόνια που διήρκεσε η έρευνα απαντούσαν σε ειδικά ερωτηματολόγια, σχετικά με το εργασιακό άγχος και την κατάσταση του γάμου τους.

Οι συμμετέχοντες, όταν ξεκίνησε η έρευνα αν και υγιείς, ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιοπάθειας γιατί είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή ήταν καπνιστές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θνησιμότητα μεταξύ των ανδρών που είχαν εργασιακό άγχος (προσωπικά προβλήματα, προβλήματα με συναδέλφους, αδυναμία εύρεσης εργασίας, στασιμότητα), ήταν αυξημένη κατά 26%, σε σχέση με τους άνδρες που δεν αντιμετώπιζαν ανάλογα προβλήματα.

Η υψηλότερη θνησιμότητα (69%) από καρδιακά προβλήματα όπως προαναφέραμε, παρατηρήθηκε στους διαζευγμένους άνδρες, οι οποίοι αντιμετώπιζαν στη δουλειά τους σημαντικά και διαφορετικής υφής προβλήματα.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η αιτία του φαινομένου αυτού είναι οι διάφορες ορμόνες που εκκρίνονται σε καταστάσεις στρες αλλά και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης που παρατηρείται, καταστάσεις που επιδρούν αρνητικά στην υγεία της καρδιάς.

Τέλος, οι συγγραφείς της έρευνας τονίζουν ότι ένας ισορροπημένος γάμος, ιδίως στη μέση ηλικία, μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας στα προβλήματα που ένας άνδρας πιθανόν αντιμετωπίζει στη δουλειά του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση