Το σπαθόχορτο επηρεάζει τη δράση των αντισυλληπτικών

Νέα προειδοποίηση σχετικά με την χρήση εκχυλισμάτων από το βότανο Hypericum (υπέρικο, αγκάθι του Αγίου Ιωάννη, βαλσαμόχορτο, σπαθόχορτο) και την αλληλεπίδραση τους με τα αντισυλληπτικά των οποίων μειώνουν την δράση, εξέδωσε ο οργανισμός ελέγχου φαρμάκων της Σουηδίας (Medical Products Agency – MPA).

Η προειδοποίηση εκδόθηκε μετά από την αναφορά δύο ανεπιθύμητων κυήσεων, σε δύο γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια, ενώ ταυτόχρονα έπαιρναν και σκευάσματα που περιείχαν εκχυλίσματα από το συγκεκριμένο φυτό, τα οποία δίδονται για την αντιμετώπιση ελαφρών μορφών κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τους Σουηδούς ειδικούς, η ουσία υπερφουρίνη (hyperfourin), που περιέχει το φυτό, αυξάνει την ηπατική λειτουργία, με αποτέλεσμα να διασπώνται ταχύτερα οι δραστικές ουσίες διάφορων φαρμάκων, όπως αντισυλληπτικών, αντιπηκτικών (blood-thickening drugs) και της κυκλοσπορίνης (cyclosporine).

Το MPA θεωρεί αναγκαίο να επιβληθεί η αναγραφή σε όλα τα σκευάσματα που περιέχουν εκχύλισμα του φυτού, εκτός από το τσάι, οι αλληλεπιδράσεις που έχει με τα διάφορα φάρμακα.

Ανάλογες προειδοποιήσεις είχαν εκδοθεί και στην Μ. Βρετανία από τον Μάρτιο του 2000.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση