υγρο στη κοιλια | νοσος ζιογκρεν | βρογχικο ασθμα | ασκησεις λορδωσης | ποσα ατομα εχουν παραπληγια

Το σπαθόχορτο επηρεάζει τη δράση των αντισυλληπτικώνΝέα προειδοποίηση σχετικά με την χρήση εκχυλισμάτων από το βότανο Hypericum (υπέρικο, αγκάθι του Αγίου Ιωάννη, βαλσαμόχορτο, σπαθόχορτο) και την αλληλεπίδραση τους με τα αντισυλληπτικά των οποίων μειώνουν την δράση, εξέδωσε ο οργανισμός ελέγχου φαρμάκων της Σουηδίας (Medical Products Agency - MPA).

Η προειδοποίηση εκδόθηκε μετά από την αναφορά δύο ανεπιθύμητων κυήσεων, σε δύο γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια, ενώ ταυτόχρονα έπαιρναν και σκευάσματα που περιείχαν εκχυλίσματα από το συγκεκριμένο φυτό, τα οποία δίδονται για την αντιμετώπιση ελαφρών μορφών κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τους Σουηδούς ειδικούς, η ουσία υπερφουρίνη (hyperfourin), που περιέχει το φυτό, αυξάνει την ηπατική λειτουργία, με αποτέλεσμα να διασπώνται ταχύτερα οι δραστικές ουσίες διάφορων φαρμάκων, όπως αντισυλληπτικών, αντιπηκτικών (blood-thickening drugs) και της κυκλοσπορίνης (cyclosporine).

Το MPA θεωρεί αναγκαίο να επιβληθεί η αναγραφή σε όλα τα σκευάσματα που περιέχουν εκχύλισμα του φυτού, εκτός από το τσάι, οι αλληλεπιδράσεις που έχει με τα διάφορα φάρμακα.

Ανάλογες προειδοποιήσεις είχαν εκδοθεί και στην Μ. Βρετανία από τον Μάρτιο του 2000.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.