E. coli στην μάχη για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

Το E. coli, ένα βακτήριο το οποίο ευθύνεται για την πρόκληση τροφικών δηλητηριάσεων, είναι πιθανόν να βοηθήσει τους επιστήμονες στην προσπάθεια τους να καταπολεμήσουν την νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Ορισμένα στελέχη του μικροβίου έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν ινίδια από αμυλοειδές, ανάλογα με αυτά που βρίσκονται στις πλάκες, οι οποίες αποτελούν την χαρακτηριστική αλλοίωση που παρατηρείται στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Τα ινίδια αυτά βοηθούν τα E. coli, να ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ομάδες, οι οποίες ονομάζονται βιοφίλμ. Τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στα βιοφίλμ είναι πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και λιγότερο ευάλωτα στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα ινίδια από αμυλοειδές παράγονται από κύτταρα ανώτερων οργανισμών και μάλιστα εξ’ αιτίας κάποιας βιολογικής ανωμαλίας.

Η ανακάλυψη όμως της ιδιότητας αυτής του E. coli, δίνει πλέον την δυνατότητα, να μελετηθούν οι μηχανισμοί παραγωγής του αμυλοειδούς και των γονιδίων που κρύβονται πίσω από αυτούς, οδηγώντας έτσι στην εξεύρεση τρόπων παρεμπόδισης της παραγωγής του.

Επιπλέον η ανακάλυψη αυτή φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το ερώτημα κατά πόσο μικροβιολογικοί παράγοντες ενέχονται στην εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, αλλά και άλλων νόσων που χαρακτηρίζονται από την παραγωγή αμυλοειδούς.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση