διαθερρμιες | τι είναι η υπερπλασία του ενδομητρίου | ιντερφερονη | κεφαλη παγκρεας | μυς ποδιου | μαντού εμβόλιο

Ηλεκτρομαγνητικά πεδία καθημερινής χρήσηςΖούμε ανάμεσά τους. Ωστόσο, αγνοούμε την πλήρη επίδραση που έχουν πάνω στην υγεία μας. Ο λόγος για το ψυγείο, το πλυντήριο, το φούρνο μικροκυμάτων και τις άλλες οικιακές συσκευές και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπουν. Kατά καιρούς, έρχονται στη δημοσιότητα διάφορες μελέτες, οι οποίες προσπαθούν να εξιχνιάσουν τις συνέπειες της συνύπαρξης στον ίδιο χώρο ανθρώπου και ηλεκτρισμού. Ζητήματα όπως η πιθανή καρκινογόνος δράση της ακτινοβολίας αυτού του τύπου, η επίδρασή της στις λειτουργίες αναπαραγωγής και στη μεταφορά του γενετικού υλικού και η επίδρασή της στην έκκριση ορμονών, απασχολούν τις τελευταίες δεκαετίες τους επιστήμονες. Ωστόσο η μελέτη του θέματος μέχρι σήμερα είναι αποσπασματική. Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη έρευνα είναι δύσκολη και οι παράμετροι που θα πρέπει να εξεταστούν πολλές.

Είναι γνωστό, ότι ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί μέσω πεδίων. Η νευρομυική διέγερση, η καρδιακή συστολή, ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όλα λειτουργούν με ηλεκτρικά πεδία. Ετσι, η πιθανή αλληλεπίδραση των ηλεκτρικών πεδίων ήρθε στο προσκήνιο από νωρίς. Ηδη, από τη δεκαετία του 70, ξεκίνησαν οι μελέτες σχετικά με την ασφάλεια των οικιακών συσκευών καθημερινής χρήσης.

Το 1989 σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ηλεκτρονικών Μηχανικών αναφέρει ότι 'δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που να στηρίζουν και να αποδεικνύουν ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χαμηλής συχνότητας προκαλεί κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών'.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δημοσιευθεί αρκετές μελέτες στις οποίες δεν αποδεικνύεται η ύπαρξη συσχέτισης με την εμφάνιση καρκίνου και δεν φαίνεται ότι η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι μεταβάλλει το γενετικό υλικό του ανθρώπου. Ακόμη πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ορμονική έκκριση είναι ανεπηρέαστη από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χαμηλού πεδίου.

Ωστόσο, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι, σε κάποιους τομείς, όπως είναι η γονιμότητα και η εγκεφαλική λειτουργία, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Πιο συγκεκριμένα, σε μελέτη που έγινε στην Ιταλία, διεπιστώθηκε ότι η παρατεταμένη έκθεση ωοθηλακίων ποντικών σε ηλεκτρομαγνητικό πεδίο χαμηλής συχνότητας (παρόμοιο με αυτό που παράγουν οι συνηθισμένες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές), προκαλεί μειωμένη ορμονική έκκριση, μειωμένη παραγωγή DNA και ελλατωμένη ικανότητα διαίρεσης.

Ακόμη, έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αναφέρει ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του σπιτιού επηρεάζει την έκκριση ενδογενών οπιοειδών από τον εγκέφαλο, παρεμβαίνοντας στη φυσιολογική λειτουργία του πόνου.

Είναι γεγονός ότι το θέμα δεν έχει πλήρως διερευνηθεί. Αυτό επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος τονίζει την ανάγκη περισσότερης έρευνας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.