Μειώνεται το στρώμα του όζοντος στην Ευρώπη

Οι κλιματολογικές αλλαγές που οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης “μικρών οπών” στο στρώμα του όζοντος πάνω από την Ευρώπη και η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν από το 2010, αποκαλύπτει Ευρωπαϊκή έκθεση, στην οποία συνοψίζονται όλες οι πρόσφατες μελέτες για τη στρατόσφαιρα.

Η έκθεση αυτή είναι ο απολογισμός του τρίτου ευρωπαϊκού προγράμματος (1996-2000) ερευνών για το όζον, που είναι γνωστό ως “THESEO”.

Σημαντικές απώλειες σε όζον παρατηρήθηκαν στην περιοχή της Αρκτικής, κατά τη διάρκεια των πέντε πιo κρύων χειμώνων από το 1993-94, επισημαίνεται στην έκθεση, με αποτέλεσμα το προστατευτικό στρώμα του όζοντος να μειώνεται και πάνω από την Ευρώπη.

Αυτό το γεγονός προκαλεί μείωση του φυσικού φίλτρου της υπεριώδους ακτινοβολίας, με βλαβερές συνέπειες για τον άνθρωπο (καρκίνος του δέρματος, καταρράκτης κλπ).

Η συγκέντρωση μειγμάτων χλωρίου (ειδικά του CFC), αεροζόλ και φρέον, που ευθύνονται για την καταστροφή του όζοντος στη στρατόσφαιρα μειώνεται αργά, μετά την απαγόρευσή τους το 1987, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.

Αντίθετα, σύμφωνα με την έκθεση, εξακολουθεί να αυξάνεται η συγκέντρωση βρώμιου και αερίων που παράγονται από τον άνθρωπο, όπως το διοξείδιο του άνθρακα.

Τα αέρια που προκύπτουν από το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης, όμως αντίθετα παγώνουν τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και το κρύο προκαλεί την καταστροφή του όζοντος, υπογραμμίζεται στην έκθεση, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κλιματολογικές αλλαγές ενδέχεται να καθυστερήσουν την πλήρη αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πενήντα χρόνια από σήμερα.
Η καταστροφή της ασπίδας του όζοντος πάνω από την Ευρώπη άρχισε τη δεκαετία του ’70 και οι μεγαλύτερες ζημιές παρατηρούνται το χειμώνα και την άνοιξη.

“Οι μικρές αυτές οπές στο όζον πάνω από την Ευρώπη αυξάνονται και συνδέονται με τις κλιματολογικές αλλαγές και την ατμοσφαιρική κυκλοφορία στο βόρειο Ατλαντικό και στην Ευρώπη”, καταλήγει η έκθεση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση