Χτυπά κόκκινο το μεταβολικό σύνδρομο στις ΗΠΑ

Χτυπά κόκκινο το μεταβολικό σύνδρομο στις ΗΠΑΕνας στους πέντε Αμερικανούς, δηλαδή τουλάχιστον 47 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με έρευνα των κέντρων πρόληψης και ελέγχου των ασθενειών των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention), που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιανουαρίου του επιστημονικού περιοδικού Journal of the American Medical Association. Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από αυξημένο σωματικό βάρος αλλά και υψηλές τιμές χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης και χαμηλές τιμές της καλης χοληστερόλης (HDL). Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αν και το σύνδρομο βασίζεται τόσο σε γονιδιακούς, όσο και σε παράγοντες του τρόπου ζωής, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης φαίνεται να είναι οι πιο βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση του πολυπαραγοντικού αυτού συνδρόμου.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία από 8.814 άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 20 ετών από το τρίτο εθνικό πρόγραμμα υγείας και διατροφής των ΗΠΑ από το 1988 έως και το 1994. Τα άτομα που συμμετέχουν στην έρευνα αυτή αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μάλιστα μεγάλες διαφορές στην εμφάνιση του συνδρόμου ανάμεσα στις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Ετσι λοιπόν στα άτομα που διένυαν την τρίτη δεκαετία, το ποσοστό ήταν 6,7% ενώ στα άτομα κοντά στα 60 το ποσοστό ξεπερνά το 40%.

Ανάμεσα στα δύο φύλα δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές, με το ποσοστό των γυναικών που πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο να βρίσκεται στο 24% και το αντίστοιχο ποσοτό των ανδρών στο 23,4%.

Για να χαρακτηριστεί κάποιο άτομο ότι πάσχει από το μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με το τρίτο εκπαιδευτικό Αμερικανικό πρόγραμμα (ΑΤΡ ΙΙΙ) θα πρέπει να συνυπάρχουν τουλάχιστον τρεις από τις παρακάτω καταστάσεις:

Η περίμετρος της μέσης να είναι μεγαλύτερη από 102cm για τους άνδρες 88cm για τις γυναίκες, τα τριγλυκερίδια ορού να είναι τουλάχιστον 150mg/dL, οι λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL χοληστερόλη ή καλή χοληστερόλη) να μην ξεπερνά τα 40mg/dL δια τους άνδρες και τα 50mg/dL για τις γυναίκες, η αρτηριακή πίεση να είναι τουλάχιστον 130/85 mm/Hgκαι τα επίπεδα τηες γλυκόζης στο αίμα να είναι τουλάχιστον 110mg/dL.

Το μεταβολικό σύνδρομο έχει αναγνωριστεί τουλάχιστον από το 1920, απλά ονομαζόταν διαφορετικά η κατάσταση αυτή του πολυπαραγοντικού συνδρόμου. Δεν αποτελεί μία απλή ασθένεια, αλλά ένα σύνολο προβλημάτων υγείας το οποίο, παρά το όνομά του δεν έχει να κάνει με προβλήματα του μεταβολισμού.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας τους, στην οποία το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού των ΗΠΑ, τονίζουν ότι το μεταβολικό σύνδρομο είναι ιδιαίτερα συχνό και έχει σημαντικό και άμεσο αντίκτυπο στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση