Τράπεζα γενετικού υλικού για τους αγνοούμενους ζητά η Κύπρος

Τη δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για το θέμα των αγνοούμενων στα κατεχόμενα, ως το πρώτο βήμα πριν από την έναρξη εκταφών θα προτείνει η Κυπριακή πλευρά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Η συνάντηση των ηγετών των δύο πλευρών, η τέταρτη που πραγματοποιείται τον τελευταίο μήνα, διευθετήθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Κληρίδη με τον Ντενκτάς και θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου κ. Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, με μοναδικό θέμα συζήτησης το θέμα των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι εισηγήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στηρίζονται στην εφαρμογή της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997, ενώ οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι δύο πλευρές βλέπουν με θετικό μάτι να κληθούν ενώπιον των Κληρίδη και Ντενκτάς οι εκπρόσωποί τους στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, κ.κ. Χριστόπουλος και Τατάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης με δηλώσεις του ζήτησε όπως αφεθούν οι Κληρίδης και Ντενκτάς να συζητήσουν το θέμα των αγνοουμένων προκειμένου να διαπιστωθεί και η πολιτική διάθεση και βούληση της άλλης πλευράς.

Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένεται η πρώτη κίνηση από τον Ντενκτάς, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως υπήρξε μια συμφωνία τον Ιούλιο του ’97 και η τουρκική πλευρά δεν έδειξε πολιτική βούληση να εφαρμοστεί.

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Εθνη, ενόψει της έναρξης των απευθείας συνομιλιών στις 16 Ιανουαρίου, έχουν ετοιμάσει ειδική αίθουσα στα κτίρια του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, τα οποία θα χρησιμοποιεί και η UNOPS. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι έτοιμη και η ασφαλτόστρωση του δρόμου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση