Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη: Αιτία διαβητικών ή παχύσαρκων ενηλίκων

Οι γυναίκες οι οποίες καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται ότι θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά τους, να αναπτύξουν διαβήτη ή να γίνουν παχύσαρκα, αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Οι Σουηδοί ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από περίπου 17.000 γεννήσεις στην Αγγλία κατά το Μάρτιο του 1958, για να διεξάγουν την έρευνά τους.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με τις συνήθειες καπνίσματος της μητέρας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στοιχεία για την εμφάνιση διαβήτη στα παιδιά τους, στην ηλικία των 33 ετών.

Ανάμεσα στα άτομα που παρακολούθησαν καθ’ όλη την παιδική, εφηβική και ενήλικη ζωή, μέχρι την ηλικία των 33 ετών, αναγνωρίστηκαν 15 άνδρες και 13 γυναίκες που ανέπτυξαν διαβήτη ανάμεσα στην ηλικία των 16 και 33 ετών κι 602 παχύσαρκα άτομα στην ηλικία των 33 ετών.

Η συσχέτιση των στοιχείων έδειξε ότι στα περισσότερα άτομα που ανέπτυξαν διαβήτη, η μητέρα κάπνιζε κατά την εγκυμοσύνη, ενώ άτομα που δεν είχαν αναπτύξει διαβήτη και η μητέρα κάπνιζε κατά την εγκυμοσύνη, ήταν σημαντικά πιο υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην ηλικία των 33 ετών.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη του παιδιού, στην ενήλικη ζωή και το αποδίδουν πιθανόν στην κακή θρέψη του εμβρύου ή τις βλάβες που προκαλούν οι τοξικές ουσίες του καπνού του τσιγάρου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση