Η υπερτασική νόσος κύρια αιτία θανάτου κατά την κύηση

Μία από τις κύριες αιτίες μητρικής θνησιμότητας παραμένει ακόμη και σήμερα η υπερτασική νόσος στην κύηση. Έχει βρεθεί ότι το 10% περίπου των κυήσεων εμφανίζουν την υπερτασική νόσο ως επιπλοκή, δημιουργώντας διαφόρου βαθμού προβλήματα στη μητέρα, το έμβρυο και το νεογέννητο. Η νόσος επίσης σχετίζεται με υψηλή εμβρυϊκή και νεογνική θνησιμότητα.

Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μιχάλης Μαμόπουλος με την ευκαιρία του Συνεδρίου, που οργανώνει στις 24 και 25 Νοεμβρίου η Γ’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Α.Π.Θ. και έχει ως θέμα την υπερτασική νόσο στην κύηση.

Το συνέδριο οργανώνεται με τη συνεργασία της Μαιευτικής- Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Temple της Φιλαδέλφειας των Η.Π.Α. και οι εργασίες του θα διεξαχθούν στην αίθουσα τελετών της παλιάς φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Η προεκλαμψία, προσθέτει ο κ. Μαμόπουλος, που είναι και η κατ’ εξοχήν μαιευτική επιπλοκή από το σύνολο των υπερτασικών διαταραχών της εγκυμοσύνης αντιπροσωπεύει το 70%, ενώ η χρόνια ιδιοπαθής υπέρταση περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος από το υπόλοιπο 30%.

Οι διαταραχές που αποδίδονται στην υπερτασική νόσο μπορεί να είναι η αιτία για πρόωρο τοκετό, ενδομήτρια βραδύτητα ανάπτυξης ή και ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου. Στην έγκυο γυναίκα η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο και οξεία καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια.

Ακόμη και σήμερα η υπερτασική νόσος στην κύηση παραμένει μία από τις κύριες αιτίες μητρικής θνησιμότητας, γιατί είναι υπεύθυνη για το 15-20% των μητρικών θανάτων και αυτό αφορά τόσο τις αναπτυσσόμενες όσο και τις ανεπτυγμένες χώρες.

Η υπερτασική νόσος στην κύηση και ειδικά η προεκλαμψία αποτελούσε και αποτελεί ακόμη μία πρόκληση για το μαιευτήρα, αφού από τους χειρισμούς του και την απόφασή του για τοκετό εξαρτώνται μία σειρά από άμεσες και απώτερες επιπλοκές και επιπτώσεις τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί.

Αν και πολλές αν όχι οι περισσότερες περιπτώσεις γυναικών με υπέρταση στην κύηση αντιμετωπίζονται από μαιευτήρες και ειδικά από αυτούς που ασχολούνται με την Εμβρυομητρική Ιατρική, συχνά καλείται και ο ειδικός παθολόγος.

Αυτό συμβαίνει κυρίως, όταν η υπέρταση είναι τόσο σοβαρή που απαιτείται θεραπεία με περισσότερα του ενός φάρμακα ή όταν συνυπάρχουν και άλλα παθολογικά προβλήματα, όπως προϋπάρχουσα υπέρταση ή νεφρική νόσος.

Αυτό είναι το πλέον βασικό και γι’ αυτό θεωρείται η συνεργασία με τους άλλους ειδικούς γιατρούς καθοριστική. Αυτό φαίνεται καθαρά και στο πρόγραμμα του συνεδρίου, όπου η συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, όχι μόνο μαιευτήρων είναι εμφανής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση