καμπυλη σακχαρου παρενεργειες | καρκινος πνευμονα υγρο | κοιλιακη χωρα ανατομια

Ο διαβήτης των ενηλίκων απειλεί τα παχύσαρκα παιδιάΤέσσερα περιστατικά διαβήτη τύπου ΙΙ (των ενηλίκων) σε παχύσαρκα παιδιά, που περιγράφονται σε έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Disease in Childhood, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία μεταξύ των ειδικών στη Μ. Βρετανία. Αυτός ο τύπος του διαβήτη απαντάται σε ενήλικες, συνήθως παχύσαρκους και αν και ενοχοποιούνται και γενετικοί παράγοντες, η κύρια αιτία εμφάνισης του είναι η κακή διατροφή. Χαρακτηρίζεται από την ανθεκτικότητα των ιστών στην ινσουλίνη. Η εμφάνιση του πλέον σε παιδιά και έφηβους οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις κακές διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των παιδιών στις ανεπτυγμένες χώρες, με το πρόχειρο φαγητό και την καθιστική ζωή, να συμβάλλουν καθοριστικά στην εμφάνιση παχυσαρκίας.

Στα παιδιά συνήθως εμφανίζεται διαβήτης τύπου Ι, ο οποίος οφείλεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και χαρακτηρίζεται από την μη παραγωγή ινσουλίνης, εξ’ αιτίας της καταστροφής των β-κυττάρων του παγκρέατος.

Στη μελέτη που έγινε από ερευνητές του Royal Hospital for Children στο Bristol, και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Southampton, περιγράφονται οι περιπτώσεις, ενός αγοριού και τριών κοριτσιών ηλικίας 13 έως 15 ετών τα οποία ήταν ιδιαίτερα υπέρβαρα. Οπως επισημαίνεται στο άρθρο ανάλογες περιπτώσεις θα απαντώνται όλο και συχνότερα στα παιδιά, αν δε ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης της παχυσαρκίας.

Τα παιδιά σήμερα τρώνε πάρα πολλά σνακ και τροφές με χαμηλή διατροφική αξία, η διατροφή τους πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτη, με τους γονείς τις περισσότερες φορές να είναι οι κύριοι υπεύθυνοι γι’ αυτό. Επιπλέον, τα παιδιά δε γυμνάζονται αρκετά και δε βγαίνουν έξω από το σπίτι για να παίξουν, ενώ προτιμούν να κάθονται μέσα βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Τα παχύσαρκα παιδιά με διαβήτη τύπου ΙΙ, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, ενώ η υγεία τους θα είναι υπό διαρκή απειλή, επισημαίνουν οι ερευνητές, οι οποίοι τονίζουν και το σημαντικό κόστος για το Σύστημα Υγείας, που θα έχει η φροντίδα των ατόμων αυτών.

Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στις ΗΠΑ, όπου ο διαβήτης τύπου ΙΙ σε παχύσαρκα παιδιά και έφηβους θεωρείται πλέον ένα από τα κυριότερα προβλήματα δημόσιας Υγείας.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι απαιτείται άμεση λήψη μέτρων στα σχολεία, όπου θα πρέπει οι μαθητές να έχουν πρόσβαση μόνο σε υγιεινές τροφές, αλλά και να τους δίδονται περισσότερες ευκαιρίες για άθληση. Η ενημέρωση των γονέων επίσης πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα, καθώς αυτοί πολλές φορές αποτελούν αρνητικά πρότυπα για τα παιδιά τους.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.