Ο διαβήτης των ενηλίκων απειλεί τα παχύσαρκα παιδιά

Ο διαβήτης των ενηλίκων απειλεί τα παχύσαρκα παιδιάΤέσσερα περιστατικά διαβήτη τύπου ΙΙ (των ενηλίκων) σε παχύσαρκα παιδιά, που περιγράφονται σε έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Disease in Childhood, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία μεταξύ των ειδικών στη Μ. Βρετανία. Αυτός ο τύπος του διαβήτη απαντάται σε ενήλικες, συνήθως παχύσαρκους και αν και ενοχοποιούνται και γενετικοί παράγοντες, η κύρια αιτία εμφάνισης του είναι η κακή διατροφή. Χαρακτηρίζεται από την ανθεκτικότητα των ιστών στην ινσουλίνη. Η εμφάνιση του πλέον σε παιδιά και έφηβους οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις κακές διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των παιδιών στις ανεπτυγμένες χώρες, με το πρόχειρο φαγητό και την καθιστική ζωή, να συμβάλλουν καθοριστικά στην εμφάνιση παχυσαρκίας.

Στα παιδιά συνήθως εμφανίζεται διαβήτης τύπου Ι, ο οποίος οφείλεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και χαρακτηρίζεται από την μη παραγωγή ινσουλίνης, εξ’ αιτίας της καταστροφής των β-κυττάρων του παγκρέατος.

Στη μελέτη που έγινε από ερευνητές του Royal Hospital for Children στο Bristol, και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Southampton, περιγράφονται οι περιπτώσεις, ενός αγοριού και τριών κοριτσιών ηλικίας 13 έως 15 ετών τα οποία ήταν ιδιαίτερα υπέρβαρα. Οπως επισημαίνεται στο άρθρο ανάλογες περιπτώσεις θα απαντώνται όλο και συχνότερα στα παιδιά, αν δε ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης της παχυσαρκίας.

Τα παιδιά σήμερα τρώνε πάρα πολλά σνακ και τροφές με χαμηλή διατροφική αξία, η διατροφή τους πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτη, με τους γονείς τις περισσότερες φορές να είναι οι κύριοι υπεύθυνοι γι’ αυτό. Επιπλέον, τα παιδιά δε γυμνάζονται αρκετά και δε βγαίνουν έξω από το σπίτι για να παίξουν, ενώ προτιμούν να κάθονται μέσα βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Τα παχύσαρκα παιδιά με διαβήτη τύπου ΙΙ, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, ενώ η υγεία τους θα είναι υπό διαρκή απειλή, επισημαίνουν οι ερευνητές, οι οποίοι τονίζουν και το σημαντικό κόστος για το Σύστημα Υγείας, που θα έχει η φροντίδα των ατόμων αυτών.

Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στις ΗΠΑ, όπου ο διαβήτης τύπου ΙΙ σε παχύσαρκα παιδιά και έφηβους θεωρείται πλέον ένα από τα κυριότερα προβλήματα δημόσιας Υγείας.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι απαιτείται άμεση λήψη μέτρων στα σχολεία, όπου θα πρέπει οι μαθητές να έχουν πρόσβαση μόνο σε υγιεινές τροφές, αλλά και να τους δίδονται περισσότερες ευκαιρίες για άθληση. Η ενημέρωση των γονέων επίσης πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα, καθώς αυτοί πολλές φορές αποτελούν αρνητικά πρότυπα για τα παιδιά τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση