Σημαντική η επίπτωση των λοιμωδών νοσημάτων

Οι λοιμώξεις ευθύνονται για τουλάχιστον ένα στους δεκαπέντε θανάτους, για μία στις δεκαπέντε εισαγωγές σε νοσοκομεία και το 40% των επισκέψεων στον οικογενειακό γιατρό, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε στην Μ. Βρετανία το Public Health Laboratory Service (PHLS).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας κάθε χρόνο ένας στους πέντε Βρετανούς προσβλήθηκε από κάποια λοίμωξη, ενώ πολλά λοιμώδη νοσήματα, που η επίπτωση τους είχε ελαχιστοποιηθεί, όπως η φυματίωση, τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται με ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια νέοι λοιμογόνοι παράγοντες προστέθηκαν στους ήδη υπάρχοντες, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον ιό του AIDS, της ηπατίτιδας C και το E. coli 0157, ενώ σημαντική αύξηση έχουν παρουσιάσει και α σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ενα ακόμα σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι η δυσανάλογη κατανομή των νοσημάτων στις διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, στοιχείο καθοριστικό για την χάραξη στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισής τους.

Ως πιο ευάλωτες ομάδες χαρακτηρίζονται οι έφηβοι, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, οι διάφορες μειονότητες, και γενικώς τα άτομα με μειωμένη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

Διαβάστε επίσης


Μη χάσετε καμμία δημοσίευση!

Γραφτείτε στο NewsLetter του Care


Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα