Ασκηση και διατροφή παράγοντες πρόληψης ρευματικών νοσημάτων

Η φυσική άσκηση, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία σε ήπια μορφή (περπάτημα), καθώς και η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες όχι μόνο στη θεραπεία αλλά και στην πρόληψη των ρευματικών νοσημάτων.

Τα περισσότερα από αυτά συνοδεύονται από οξεία (διαρκείας μέχρι 3 μηνών) ή χρόνια φλεγμονή, όπως τονίστηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Λουκά Σέττα κατά τη τελευταία μέρα των εργασιών του κοινού συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού, το οποίο διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.

Τα ρευματικά νοσήματα πάντα συνόδευαν τον άνθρωπο και αποτελούν την κύρια αιτία αναπηρίας στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Αφορούν όλες τις ηλικίες και μπορούν να παρουσιαστούν από την βρεφική ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Περιλαμβάνουν πάνω από 100 οξέα και χρόνια νοσήματα, από τα οποία άλλα προσβάλουν μερικές μόνο περιοχές του μυοσκελετικού συστήματος, ενώ άλλα είναι πολυσυστηματικά με προσβολή πολλών εσωτερικών οργάνων.

Τα ρευματικά νοσήματα μπορεί να οφείλονται αποκλειστικά σε κληρονομικούς παράγοντες, αποκλειστικά σε εξωτερικά αίτια ή συχνότερα να είναι μείγμα και των δύο.

Η συχνότητα και η βαρύτητα των ρευματικών νοσημάτων ποικίλλει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία , τη φυλετική καταγωγή και τη χώρα. Υπάρχουν διαφορές στην έκβαση, ανάπτυξη ή τη βαρύτητα ακόμα και του ίδιου ρευματικού νοσήματος στην ίδια ή σε διαφορετικές χώρες ανάλογα με την επίδραση δημογραφικών, γενετικών, ορμονικών, ψυχολογικών, οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών αιτίων.

Το συνολικό κόστος τους στον κοινωνικοοικονομικό τομέα στις ΗΠΑ, μπορεί να φτάσει το 3% του συνολικού μεικτού εθνικού προϊόντος και είναι υψηλότερο σε σχέση με τα άλλα χρόνια νοσήματα.

Περίπου το μισό κόστος οφείλεται στην ιατρική νοσηλεία και το υπόλοιπο είναι έμμεσο κόστος λόγω των χαμένων ημερομισθίων η της αναπηρίας. Περίπου το 40% των ασθενών με τα νοσήματα αυτά εμφανίζει κάποια μορφή αναπηρίας. Επίσης, αρκετά από τα νοσήματα αυτά είναι θανατηφόρα ή μπορούν να μειώσουν σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η πιο καταστροφική μορφή αρθρίτιδας και προσβάλλει περίπου 1% του γενικού πληθυσμού. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή και η πιο σημαντική από πλευράς κοινωνικοοικονομικού κόστους μορφή αρθρίτιδας και προσβάλλει περίπου το 8% του πληθυσμού.

Με την αύξηση του μέσου όρου ζωής, η συχνότητα και το οικονομικό κόστος των ρευματικών νοσημάτων, θα αυξάνει συνέχεια. Υπολογίζεται ότι το 2020, πάνω από 60 εκατομμύρια άτομα θα πάσχουν από κάποια μορφή αρθρίτιδας.

Η φυσική άσκηση, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία σε ήπια μορφή (περπάτημα), καθώς και η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες όχι μόνο στη θεραπεία αλλά και στην πρόληψη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση