μοναχοπαιδια ποσοστα | στενωση | τι ειναι οι μηροι | ακροαστικα | μειζον θωρακικος μυς | φυσικη συνταγη για αρθριτι

Βιταμίνες για την πρόληψη χρόνιων νοσημάτωνΜερικές πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από την έλλειψη βιταμινών, φαίνεται να ωφελούνται από τη λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Journal of the American Medical Association.

Αν και στις αναπτυγμένες χώρες η έλλειψη βιταμινών δεν είναι κάτι που παρατηρείται συχνά, η μη επαρκής πρόσληψη κάποιων βιταμινών σχετίζεται με την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων και είναι πιθανόν να χρειάζεται η λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων.

Επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έκαναν ανασκόπηση σε έρευνες που αφορούσαν τη λήψη βιταμινών, για τη χρονική περίοδο από το 1966 έως και το 2001.

Η ανασκόπηση που έγινε για εννέα βιταμίνες έδειξε ότι τα άτομα τρίτης ηλικίας, οι χορτοφάγοι, οι αλκοολικοί και ασθενείς με προβλήματα δυσαπορρόφησης, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από την έλλειψη ή τη δυσαπορρόφηση των βιταμινών αυτών.

Παράλληλα η μη επαρκής πρόσληψη κάποιων βιταμινών έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση κάποιων χρόνιων νοσημάτων όπως η στεφανιαία νόσος, ο καρκίνος και η οστεοπόρωση.

Πιο συγκεκριμένα η μη επαρκής πρόσληψη των βιταμινών της ομάδας Β (φυλλικό οξύ, Β6, Β12) έχει συσχετιστεί με ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαταραχών του νευρικού σωλήνα καθώς και καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού.

Η μη επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με οστεοπενία και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και η μη επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών βιταμινών (Α,Ε και C) έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πολλών χρόνιων νοσημάτων.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες των απαραίτητων βιταμινών, μέσω της διατροφής και ότι ίσως θα πρέπει να λαμβάνουν βιταμινούχα σκευάσματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Από την άλλη μεριά επισημαίνουν και τους κινδύνους από την υπερπρόσληψη καποιων βιταμινών και ιδιαίτερα των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, E και K).

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.