Yπολογιστές & βιολογική μηχανική στην υπηρεσία της ορθοπαιδικής

Η δυνατότητα εξομοίωσης μίας χειρουργικής επέμβασης στο ισχίο και η κατασκευή εξατομικευμένων (CUSTOM MADE) προθέσεων με τη βοήθεια υπολογιστή, παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια του μετεκπαιδευτικού σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε από την Ορθοπεδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οπως δήλωσε ο καθηγητής της Ορθοπεδικής Κλινικής Θ. Ξενάκης, η όλη διαδικασία, που βασίστηκε στην έρευνα του Κώστα και Δημήτρη Βαρτζώκα, οι οποίοι συνεργάστηκαν με την εταιρία προηγμένης τεχνολογίας TST, απαιτεί ειδικές γνώσεις αλλά και χρόνο από τελείως εξειδικευμένους ορθοπεδικούς και μηχανολόγους, όμως έχει σαν αποτέλεσμα την εξαιρετική διευκόλυνση κατά την διάρκεια του χειρουργείου, επειδή γίνεται σε σημαντικά μικρότερο χρόνο και με υψηλή ασφάλεια.

Η ασφάλεια αυτή ενισχύεται με την συνεχή και άοκνο συνδρομή εξειδικευμένης αναισθησιολογικής ομάδας και ειδικά προγράμματα μετάγγισης αίματος, που υποστηρίζονται από την αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων”.

Ο θεσμός των μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων, τα οποία οργανώνονται από την Ορθοπεδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συμπλήρωσε πέντε χρόνια ζωής και στόχος τους είναι η μετάδοση πρακτικών και θεωρητικών γνώσεων περί των χειρουργικών του ισχίου, ιδίως σε δύσκολα θέματα, όπως είναι το παραμελημένο συγγενές εξάρθρημα ισχίου, οι επανεγχειρήσεις αρθροπλαστικών και οι περί το ισχίο οστεοτομίας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση