Ελλειψη βιταμίνηs D παρουσιάζουν πολλές γυναίκες στις βόρειες χώρες

H προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη για τη βιταμίνη D, στις βόρειες χώρες πιθανόν να μην είναι επαρκής προκειμένου να προλαμβάνονται προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψή της, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού European Journal of Clinical Nutrition.

Επιστήμονες από το νοσοκομείο Mount Sinai στο Τορόντο του Καναδά εξέτασαν σχεδόν 800 γυναίκες ηλικίας 18 έως 35 ετών κατά τη διάρκεια ενός έτους και βρήκαν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα ήταν χαμηλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αν και η διαιτητική πρόσληψή της ήταν θεωρητικά επαρκής.

Πολλές γυναίκες, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, παρόλο που προσλάμβαναν περισσότερο από 5 μικρογραμμάρια της βιταμίνης, ποσότητα που καλύπτει την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη, η οποία καθορίστηκε πριν από 50 χρόνια.

Η βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, προέρχεται κυρίως από γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά παράγεται και από τον οργανισμό με έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, κάτι όμως που δεν ισχύει για τις βόρειες χώρες όπως τον Καναδά.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η πρόσληψη της βιταμίνης μέσω της διατροφής να γίνεται πολύ πιο σημαντική προκειμένου να προλαμβάνονται ασθένειες όπως η ραχίτιδα στα παιδιά και η οστεοπόρωση στις γυναίκες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση