συχνοουρια και τσουξιμο αιμα | επιφανειακα ελκη | χάρε λίπος απ την κοιλια | δισπλασια τραχηλου μητρασ

Ανασφάλεια στους εργαζόμενους προκαλεί η έλλειψη γιατρών εργασίαςΟι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι δεν έχουν καμιά ενημέρωση για τους κινδύνους που διατρέχουν στους χώρους εργασίας, δηλώνουν ότι δεν τους χορηγούνται μέσα ατομικής προστασίας, ενώ εμφανίζεται μεγάλο έλλειμμα σε γιατρούς εργασίας, αλλά και σοβαρότατα προβλήματα στην εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται σε έρευνα που εκπόνησε το Μακεδονικό Ινστιτούτο Εργασίας (ΜΑΚΙΝΕ) και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), σε συνεργασία με το νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ" κατά την υλοποίηση του προγράμματος "Ήφαιστος", στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας URBAN.

Η έρευνα έγινε με τη μέθοδο των ερωτηματολογίων και συμμετείχαν εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις τεσσάρων Δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης (Σταυρούπολη, Πολίχνη, Εύοσμο, Ελευθέριο-Κορδελιό).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα ο διευθυντής του ΜΑΚΙΝΕ κ. Κ. Παγκαρλιώτας και ο πρόεδρος του παραρτήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) κ. Α. Μαλαματάς ,το 65% των εργαζομένων που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι δεν έχουν καμιά ενημέρωση για τους επαγγελματικούς κινδύνους.

Το 68% πιστεύουν ότι εκτίθενται σε βλαπτικούς παράγοντες και το 80% αυτών θεωρούν ως πιο βλαπτικό το θόρυβο. Το 76% δηλώνουν ότι δεν τους έχουν χορηγηθεί μέσα ατομικής προστασίας.

Το 92% θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανενός είδους σήμανση ασφαλείας και το 88% ότι δεν υπάρχει φωτισμός ασφαλείας. Το 60% πιστεύουν ότι είναι χαμηλός ο φωτισμός στο χώρο εργασίας και το 70% ότι δεν είναι ικανοποιητική η θερμοκρασία, ενώ το 88% πιστεύει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να πάθει κάποιου είδους λοίμωξη στο χώρο εργασίας.

Ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου "ΑΧΕΠΑ" κ. Μ. Πυρπασόπουλος και ο γιατρός εργασίας κ. Π. Ζαφειρόπουλος είπαν ότι σε όλη την Ελλάδα χρειάζονται 1.000 γιατροί εργασίας "πρώτης γραμμής" και υπάρχουν μόνο 50. Στο νομό Θεσσαλονίκης χρειάζονται 130 και υπάρχουν μόνο 10.

Από τα πρώτα στοιχεία, όπως ανακοίνωσαν, προκύπτει ότι η ηπατίτιδα Β συναντάται πιο συχνά σε εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας. Ο θόρυβος ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δεν φαίνεται να προκαλεί προβλήματα ακοής.

Ο κ. Πυρπασόπουλος, τόνισε, ότι θα πρέπει να καθιερωθεί το ατομικό βιβλιάριο επαγγελματικού κινδύνου (ΑΒΕΚ) και να δημιουργηθούν ιατρεία εργασίας στους παραπάνω δήμους.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.