Επιτροπή βιοηθικής στην Κύπρο

Επιτροπή βιοηθικής συστήνεται στην Κύπρο, η οποία θα καθορίζει το νομικό πλαίσιο που θα ισχύει για την έρευνα και τις εφαρμογές της γενετικής, μετά από απόφαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουλής, οι οποίες έλαβαν υπόψη τους τη διεθνή σύμβαση για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, σε σχέση με τη βιολογία και την ιατρική.

Ο γενικός εισαγγελέας κ. Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι απαγορεύεται, μεταξύ αλλων, η επιλογή φύλου των εμβρύων, αλλά θα επιτρέπεται η παρέμβαση για πρόληψη κληρονομικών ασθενειών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής υγείας κ. Αντώνης Καράς επισήμανε ότι η επιτροπή βιοηθικής που θα συσταθεί θα έχει ένα διαρκή διάλογο με την κοινωνία, ώστε να επιβλέπει την εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης.

Η επιτροπή, σύμφωνα με τον κ. Καρά θα αποφασίζει και για τις περιπτώσεις που θα μπορούν να γίνονται επεμβάσεις στο γονότυπο για ιατρικούς σκοπούς και έφερε ως παράδειγμα τις επεμβάσεις για θεραπεία του καρκίνου ή του AIDS.

Εντονη συζήτηση διεξήχθη για τον αριθμό συμμετοχής των γυναικών στο συμβούλιο βιοηθικής. Τελικά, η επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει μόνο έκκληση για ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση