Δύο ποτηράκια την ημέρα βοηθούν σε ευτυχείς …συλλήψεις

Δύο ποτηράκια την ημέρα βοηθούν σε ευτυχείς ...συλλήψειςΗ μέτρια πρόσληψη αλκοόλ βοηθά τις γυναίκες να συλλάβουν ευκολότερα, καθώς συμβάλλει στη μείωση του άγχους και αυξάνει τη συχνότητα των ερωτικών επαφών. Τη θετική αυτή επίδραση του αλκοόλ, που οι ειδικοί υποπτευόντουσαν από καιρό, επιβεβαίωσε μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Δανία από το 1997 έως και το 2000, στην οποία πήραν μέρος 40.000 εγκυμονούσες και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Human Reproduction. Οι ειδικοί βέβαια επισημαίνουν ότι η διαπίστωση αυτή δε συνεπάγεται ότι οι γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν πρέπει να πίνουν, καθώς η υπερκατανάλωση αλκοόλ έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Πιο αναλυτικά οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα ερωτήθηκαν, πόση ήταν η μέση ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωναν την εβδομάδα, την περίοδο που προσπαθούσαν να συλλάβουν, και πόσο καιρό χρειάστηκαν για να τα καταφέρουν. Επίσης οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους στοιχεία όπως το βάρος και το αν κάπνιζαν ή όχι.

Ως ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ θεωρήθηκαν το μισό έως δύο ποτά εβδομαδιαίως, μέτρια κατανάλωση έως και 14 ποτά εβδομαδιαίως και υψηλή τα περισσότερα από τα 14 ποτά.

Από τις 30.000 γυναίκες που δήλωσαν ότι η εγκυμοσύνη τους ήταν συνειδητή επιλογή, οι μισές περίπου συνέλαβαν μετά από προσπάθεια δύο μηνών, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 15% χρειάστηκε για να τα καταφέρει περισσότερο από ένα χρόνο.

Το 22% των γυναικών που δήλωσαν υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, χρειάστηκε να περιμένει περισσότερο από ένα χρόνο προκειμένου να συλλάβει ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσες δήλωσαν χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ ήταν 14%, ενώ για όσες δεν έπιναν καθόλου ήταν 18%.

Γυναίκες μεγαλύτερες σε ηλικία, καπνίστριες ή υπέρβαρες χρειάστηκε επίσης περισσότερο καιρό για να συλλάβουν, ενώ το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χρειάστηκαν οι υπέρβαρες που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Σύμφωνα με την επικεφαλή της έρευνας Δρ. Mette Juhl, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί με ακρίβεια με ποιούς μηχανισμούς η μέτρια κατανάλωση βοηθά στην σύλληψη. Η πιο πιθανή εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στο ό,τι το αλκοόλ βοηθά τις γυναίκες να χαλαρώσουν, αυξάνει την ερωτική επιθυμία και τη διάθεση για σεξ.

Ο παράγοντας του άγχους παίζει ένα σημαντικό ρόλο, αφού το στρες επηρεάζει το είδος και τα επίπεδα των ορμονών που απελευθερώνει ο εγκέφαλος , με αρνητικά αποτελέσματα για την διαδικασία της σύλληψης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση