Παγκόσμια ημέρα των Προσφύγων

Παγκόσμια  ημέρα των ΠροσφύγωνΟ πόλεμος, η πείνα και οι πολιτικές διώξεις οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους σε αναζήτηση νέας πατρίδας. Η καθημερινή προβολή εξαντλημένων ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν σε μια γη της επαγγελίας μας έχει εθίσει επικίνδυνα στον ανθρώπινο πόνο. Ομως είναι καθήκον μας να αγωνιστούμε για την εξάλειψη όλων εκείνων των αιτιών που έχουν οδηγήσει 50 εκατομμύρια ανθρώπους μακριά από τις εστίες τους, όπως επισημαίνει και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γ.Α. Παπανδρέου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στη γυναίκα πρόσφυγα. Αυτές οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις. Ομως επιδεικνύουν μεγάλο θάρρος και αποφασιστικότητα, προκειμένου να κρατήσουν ενωμένες τις οικογένειες τους. Σήμερα λοιπόν είναι ευκαιρία να τιμήσουμε τον ζωτικό τους ρόλο και να συνειδητοποιήσουμε πως τους αξίζει προστασία και βοήθεια και όχι περιφρόνηση και καχυποψία.

Δύναμη, κουράγιο, ελπίδα και σεβασμό χρειάζονται οι πρόσφυγες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κακουχίες της ζωής. Δεν είναι απρόσωπες μάζες που εκλιπαρούν για συμπόνια, αλλά άτομα που φοβούνται για την σωματική τους ακεραιότητα και που αποτελούν ζωντανό παράδειγμα αποτυχίας κάποιας κυβέρνησης να προστατεύσει τα δικαιώματα τους.

Στο Αφγανιστάν, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες βοήθησε εκατομμύρια πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς επίσης και στο Ανατολικό Τιμόρ, πάνω από 200.000 πρόσφυγες γύρισαν στην πατρίδα τους για να γιορτάσουν την ανεξαρτησία της χώρας τους και για να ψηφίσουν στις πρώτες προεδρικές εκλογές. Δυστυχώς όμως υπάρχει και ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών, που φαίνεται αποφασισμένος να κλείσει τα σύνορά του σε πρόσφυγες, δηλώνοντας ότι οι φόβοι που εκφράζουν αυτά τα άτομα είναι υπερβολικοί.

Παρ’ όλα αυτά η Διεθνής Αμνηστία μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να αποδείξουν πως οι ανησυχίες τους είναι δικαιολογημένες, δίνοντας στοιχεία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συγκεκριμένες χώρες και παρεμβαίνοντας σε κυβερνητικούς αξιωματούχους υπέρ ατόμων που απειλούνται να σταλούν πίσω σε μια χώρα. Επιπλέον ζητά από τις κυβερνήσεις να καθιερώσουν δίκαιες και κατάλληλες διαδικασίες για τον καθορισμό του καθεστώτος του πρόσφυγα, και φροντίζει οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο, να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις διαδικασίες.

Το καθημερινό μαρτύριο αυτών των ανθρώπων και ο αγώνας που δίνουν προκειμένου να διασφαλίσουν την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, δεν μπορεί το παραβλέψει κανείς. Κάθε λοιπόν δημοκρατική πολιτεία πρέπει να διαπαιδαγωγεί κατά τέτοιο τρόπο τον λαό της, ώστε να κατανοεί πως η κοινωνική ευαισθησία κι αλληλεγγύη είναι υπόθεση πράξης κι εφαρμογής, και όχι υπόθεση διακήρυξης και χειρονομιών στον αέρα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση