Ενας στους δέκα ηλικιωμένους πάσχει από άνοια

Το 9% των ηλικιωμένων Ελλήνων άνω των 70 ετών πάσχει από άνοια. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έρευνα, που έγινε στην Θεσσαλονίκη και παρουσίασε σε ημερίδα, την οποία οργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η νευρολόγος-ψυχίατρος, κ. Μαγδαληνή Τσολάκη, καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer.

Η νόσος Alzheimer, είπε η κ. Τσολάκη, είναι η πλέον σημαντική άνοια εξαιτίας της μεγάλης συχνότητάς της, μια και το 6% των ηλικιωμένων Ελλήνων πάσχει από το συγκεκριμένο τύπο άνοιας. Σήμερα πάσχουν 18 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται ο αριθμός αυτός να διπλασιασθεί.

Πάντως η κ. Τσολάκη διαβεβαίωσε, ότι η κατάσταση της υγείας του 10% των αρρώστων μπορεί είτε να σταθεροποιηθεί είτε να βελτιωθεί, μετά από κατάλληλη θεραπεία. Τόνισε, δε, ότι το 5% των ανοιών, ιδιαίτερα εκείνες που οφείλονται μεταξύ των άλλων σε τοξικότητα φαρμάκων, κατάθλιψη και μεταβολικές διαταραχές από ηπατική νόσο, είναι πλήρως αναστρέψιμη.

Η θεραπεία της νόσου Alzheimer, είπε η κ. Τσολάκη, είναι φαρμακευτική και μη φαρμακευτική. Τα τελευταία χρόνια, έχουν κυκλοφορήσει νέα ειδικά σκευάσματα για την άνοια, οι αναστολείς της χολινεστεράσης, που προσφέρουν σημαντικά οφέλη, τόσο στον ασθενή όσο και στα πρόσωπα που τον φροντίζουν. Παρουσιάζοντας αντιπροσωπευτικές μελέτες του σκευάσματος ριβαστιγμίνη, η κ. Τσολάκη ανέλυσε τα οφέλη των φαρμάκων αυτών:

“Τώρα μπορούμε”, είπε, “να καθυστερήσουμε την επιδείνωση των συμπτωμάτων της άνοιας, διατηρώντας για ικανό διάστημα τις γνωστικές και λειτουργικές ικανότητες του ατόμου. Επιπλέον, μπορούμε με τους αναστολείς της χολινεστεράσης να βελτιώσουμε και τις διαταραχές της συμπεριφοράς των ασθενών με άνοια. Επιπροσθέτως, για τις διαταραχές της συμπεριφοράς στα μεσαία και βαρυά στάδια της νόσου, χρήσιμη είναι η χορήγηση χαμηλών δόσεων άτυπων αντιψυχωσικών”.

“Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχουν ψυχογηριατρικά κέντρα όπου οι ασθενείς θα μπορούσαν να παραμένουν για μικρά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις ανάγκες των συγγενών τους, ούτε κέντρα ημέρας όπου η απασχόληση των ασθενών θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής και των ασθενών και των συγγενών”.

Αν και η αιτιολογία της νόσου Alzheimer δεν έχει καθοριστεί ακόμη, έχουν ενοχοποιηθεί πολλοί παράγοντες κινδύνου, όπως είναι:
– Η ηλικία
– Οικογενειακό ιστορικό
– Γυναικείο φύλο
– Χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (αμφιλεγόμενο)
– Παλαιά κρανιοεγκεφαλική κάκωση (αμφιλεγόμενο)
– Έμφραγμα του μυοκαρδίου (αμφιλεγόμενο)

Κάθε άρρωστος με άνοια, είπε η κ. Τσολάκη, πρέπει να υποβάλλεται σε ένα σύνολο εξετάσεων έτσι ώστε να καθοριστεί εάν αυτή είναι αναστρέψιμη ή θεραπεύσιμη. Ένα καλό ιστορικό από καλά ενημερωμένο συγγενή για την έναρξη, την διάρκεια και πορεία της νόσου συνοδό, αποτελεί την πιο χρήσιμη πηγή πληροφοριών. Φυσική εξέταση με ιδιαίτερη προσοχή στην ακοή και την όραση είναι απαραίτητη. Εξέταση των νοητικών λειτουργιών πρέπει να αφορά την πρόσφατη μνήμη, την ανάκληση, τον προσανατολισμό, την γλώσσα, αριθμητικές πράξεις, αφαιρετική ικανότητα, κρίση και οπτικοχωρικές σχέσεις.

Η άνοια, επειδή προκαλεί διαταραχή νοητικών λειτουργιών και τα άτομα βαθμιαία γίνονται εξαρτημένα, προκαλεί προβλήματα όχι μόνο στα άτομα που πάσχουν αλλά και στις οικογένειές τους, στους φίλους τους και στους ανθρώπους που πρέπει να τους φροντίζουν. Επομένως η διαφορετική διάγνωση της άνοιας είναι πολύ χρήσιμη, διότι οι αναστρέψιμες άνοιες θεραπεύονται και οι μη θεραπεύσιμες σταθεροποιούνται.

Νόσος Alzheimer

Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος, η οποία αργά και προοδευτικά καταστρέφει εγκεφαλικά κύτταρα. Πήρε το όνομά της από τον A. Alzheimer, έναν Γερμανό νευρολόγο, ο οποίος το 1907 πρώτος περιέγραψε τα συμπτώματα και νευροπαθολογοανατομικά ευρήματα της νόσου, όπως είναι οι πλάκες και οι νευροϊνιδιακές εκφυλίσεις στον εγκέφαλο. Η νόσος προσβάλλει τη μνήμη και τη νοητική λειτουργία (π.χ. σκέψη, ομιλία κ.λ.π.), αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα, όπως σε σύγχυση, αλλαγές στη διάθεση και αποπροσανατολισμό σε χρόνο και χώρο.

Αρχικά, τα συμπτώματα όπως η διαταραχή στη μνήμη και η απώλεια των νοητικών λειτουργιών, μπορεί να είναι τόσο ήπια ώστε να περνούν απαρατήρητα, τόσο από το ίδιο το άτομο όσο και από την οικογένεια και τους φίλους του. Ωστόσο, καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται ολοένα και πιο εμφανή και αρχίζουν αν εμπλέκονται με την καθημερινή εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Πρακτικές δυσκολίες με καθημερινές ασχολίες, όπως το ντύσιμο, το πλύσιμο, η τουαλέτα προοδευτικά γίνονται τόσο σοβαρές ώστε με την πάροδο του χρόνου, το άτομο εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους, Η νόσος του Alzheimer δεν είναι ούτε μολυσματική ούτε μεταδοτική. Είναι μια ανίατη νόσος, η οποία προκαλεί μια γενική αποδιοργάνωση στην υγεία. Ωστόσο, η πιο συχνή αιτία θανάτου είναι η πνευμονία, γιατί, καθώς η νόσος εξελίσσεται, το ανοσολογικό σύστημα αποδυναμώνεται, ενώ παρουσιάζεται απώλεια βάρους, που αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ανωτέρου και του κατωτέρου αναπνευστικού συστήματος.

Στο παρελθόν, χρησιμοποιούσαν τον όρο «νόσος Alzheimer› όταν αναφέρονταν σε μία μορφή προγεροντικής άνοιας, αντιδιαστέλλοντάς τη από τη γεροντική άνοια. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η νόσος προσβάλει άτομα, τόσο άνω όσο και κάτω των 65 ετών. Κατά συνέπεια, η νόσος συχνά αναφέρεται ως προγεροντική ή γεροντική άνοια του τύπου Alzheimer, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση