μεγακολο | Τεσσαρων χρονων με ασμα | τριχοτιλλομανία θεραπεια | έξω σφυρός | γιουβαρλακι θερμθδες

Greenpeace: Μην κρύβετε τον ήλιοΝα μην καταργηθεί η φοροαπαλλαγή, η μόνη οικονομική στήριξη που έχει αυτή τη στιγμή η χρήση ηλιακής ενέργειας σε κατοικίες, ζητά η Greenpeace, που επισημαίνει ότι στη χώρα με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη, η χρήση της ηλιακής ενέργειας παραμένει στο περιθώριο.

Η Greenpeace καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών όχι μόνο να διατηρήσουν τις φοροαπαλλαγές, αλλά και να ενισχύσουν την ουσιαστική απογείωση των καθαρών πηγών ενέργειας. Κάτι τέτοιο θα προστατεύσει το περιβάλλον, θα ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Το σημερινό παρωχημένο και ρυπογόνο ενεργειακό μοντέλο, σύμφωνα με την οργάνωση, βασίζεται στην καύση λιγνίτη και πετρελαίου και έχει επιβιώσει μόνο και μόνο επειδή έχει λάβει επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δραχμών εδώ και δεκαετίες.

Αντί η Πολιτεία λοιπόν να αναγνωρίσει τα πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που προσφέρουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας, προγραμματίζει την εξάλειψη ακόμα και των ελάχιστων οικονομικών εργαλείων που υπάρχουν σήμερα για την ανάπτυξη τους. Αυτό είναι απαράδεκτο, δήλωσε η Μάχη Σιδερίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας των κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Με το σημερινό καθεστώς, η αγορά ενός φωτοβολταϊκού συστήματος (που παράγει ηλεκτρισμό από τον ήλιο) ή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα εκπίπτει κατά το 75% του συνόλου της από το φορολογητέο εισόδημα.

Η σημασία των φοροαπαλλαγών έχει αποδειχθεί περίτρανα από την εμπειρία των ηλιοθερμικών συστημάτων. Συγκεκριμένα, όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 δόθηκαν φοροαπαλλαγές για την αγορά ηλιακών θερμοσιφώνων, οι πωλήσεις διπλασιάστηκαν και στήθηκαν τα θεμέλια μίας εύρωστης βιομηχανίας.

Όταν η έκπτωση καταργήθηκε, η αγορά παρουσίασε μία φθίνουσα πορεία και τελικά επανάκαμψε το 1997 με την επαναφορά της φοροαπαλλαγής.

Σήμερα, ο κλάδος των ηλιακών θερμοσιφώνων αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα υγιούς ανάπτυξης της βιομηχανίας στη χώρα μας. Με κυρίαρχη θέση στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, απασχολεί 3.700 εργαζόμενους και έχει έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα (εξάγεται πάνω από 40% της εγχώριας παραγωγής ηλιακών συλλεκτών).

Πάνω από 800.000 καταναλωτές στην Ελλάδα κάνουν χρήση των ηλιοθερμικών συστημάτων για παραγωγή ζεστού νερού. Η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να περικόψει το λογαριασμό του ηλεκτρικού μέχρι και 40%, ενώ κάθε φορά που κάνει κάποιος ένα ντους με ζεστό νερό από τον ήλιο, αποφεύγεται η έκλυση τριών κιλών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ένας άλλος κλάδος της ηλιακής ενέργειας είναι αυτός των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αν και στην Ελλάδα ο κλάδος αυτός είναι σε εμβρυακή κατάσταση, έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών στη χώρα μας.

Η νέα αυτή μονάδα θα προσφέρει 110 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η πρώτη παραγωγή φωτοβολταϊκών αναμένεται μέσα στο 2003. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι πού θα διατεθεί αυτή η παραγωγή εάν η αγορά των φωτοβολταϊκών περιοριστεί με την προτεινόμενη περικοπή των φοροαπαλλαγών.

Για την ανάπτυξη της αγοράς της ηλιακής ενέργειας δεν επαρκεί η σημερινή φοροαπαλλαγή, πόσο μάλλον αν καταργηθεί και αυτό το ελάχιστο κίνητρο. Για να απογειωθεί η αγορά των ηλιακών στην Ελλάδα, η Greenpeace έχει προτείνει τρία σενάρια, τα οποία προβλέπουν κίνητρα δοκιμασμένα σε άλλες χώρες, όπως επιδότηση της αγοράς φωτοβολταϊκών συστημάτων, επιδότηση κιλοβατώρας, πράσινη τιμολόγηση, χρηματοδότηση από τρίτους, κ.λπ.

Kάθε κιλοβατώρα που παράγεται από τον ήλιο ή από άλλες ήπιες πηγές ενέργειας συνεπάγεται την αποφυγή της έκλυσης ενός τουλάχιστον κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών που απειλούν σήμερα τον πλανήτη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.