Τα πάρτι αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητήριασης

Οι κοινωνικές εκδηλώσεις όπως τα πάρτι, τα δείπνα και τα μπάρμπεκιου αποτελούν συχνά τρόπο τροφικής δηλητηρίασης μέσα στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal. Mετά από έρευνες που κράτησαν από το 1992 μέχρι και το 1999, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αν και οι γαστεντερικές μολύνσεις έχουν μειωθεί, το φαγητό παραμένει να αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης της μόλυνσης.

Οι ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης έγιναν σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας στη Βρετανία στο τέλος της δεκαετίας του ’80 και αφορούσε κυρίως τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα.

Από τότε όλα τα κοπάδια πουλερικών εμβολιάσθηκαν ενάντια στη σαλμονέλα για να μειωθεί η πιθανότητα εισαγωγής της στην τροφική αλυσίδα. Για να αξιολογήσουν εάν είχε υπάρξει οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στις αιτίες και την επίπτωση από τις γαστρεντερίτιδες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία κατά τη διάρκεια των επτά ετών στην Αγγλία και την Ουαλία. Από τις 4.604 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, 226 αφορούσαν μολύνσεις στο σπίτι και σε 205 ήταν αναγκαία η νοσοκομειακή περίθαλψη.

Επίσης διαπίστωσαν ότι τέτοιου είδους μολύνεις συμβαίνουν όταν τα άτομα που συμμετέχουν στα δείπνα είναι πάρα πολλά. Αυτό συμβαίνει, όπως δηλώνουν οι ειδικοί από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, γιατί δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος αποθήκευσης για μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Εκτός από την μη κατάλληλη αποθήκευση, άλλες αιτίες που προκαλούν δηλητηριάσεις είναι το ανεπαρκές μαγείρεμα, καθώς και το ατελές καθάρισμα του χώρου μαγειρέματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση