Τα αντισυλληπτικά σχετίζονται με μειωμένη οστική μάζα

Οι γυναίκες οι οποίες παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια έχουν μειωμένη οστική πυκνότητα σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν πάρει ποτέ, σύμφωνα με έρευνα Καναδών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 524 γυναίκες ηλικίας 25 έως 45 ετών οι οποίες συμμετείχαν σε Καναδική έρευνα για την οστεοπόρωση. Οι γυναίκες, οι οποίες ήταν όλες σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών.

Οσες είχαν λάβει αντισυλληπτικά για χρονική περίοδο μικρότερη των τριών μηνών θεωρήθηκαν ότι δεν είχαν λάβει ποτέ αντισυλληπτικά.

Συγκεντρώθηκαν στοιχεία από ερωτηματολόγια, ανθρωπομετρικές μετρήσεις (ύψος, βάρος) και μέτρηση οστικής μάζας στην οσφυϊκή χώρα και στο μηριαίο οστό.

Από τις 524 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 454 (87%) είχαν χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η οστική μάζα σε αυτές τις γυναίκες ήταν 2,3 – 3,7% πιο μειωμένη σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν ποτέ χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση