Τα αυξημένα τριγλυκερίδα σχετίζονται με τα εγκεφαλικά επεισόδια

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στo τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Circulation.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βρίσκουν συσχέτιση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων με τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι γιατροί θα πρέπει δίνουν περισσότερη προσοχή όταν τα τριγλυκερίδια ξεπερνούν τα φυσιολογικά επίπεδα (150mg/dL).

Στην έρευνα οι επιστήμονες παρακολούθησαν περισσότερους από 11.000 ασθενείς με στεφανιαία νόσο που δεν είχαν υποστεί ποτέ εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν άνδρες.

Σε μία περίοδο παρακολούθησης 6-8 ετών οι επιστήμονες κατέγραψαν 487 άτομα που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Μελετώντας τη σχέση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα με τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι όταν τα επίπεδα αυτά ξεπερνούν τα 200mg/dL, υπάρχει 30% αυξημένος κίνδυνος προσβολής από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα αυτή έδειξε ότι τα αυξημένα τριγλυκερίδια αλλά και τα χαμηλά επίπεδα των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) ή αλλιώς καλής χοληστερόλης, αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την πιο συχνή μορφή των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία οφείλονται στην απόφραξη ή τη στένωση εγκεφαλικών αγγείων, αντιπροσωπεύουν το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων. Το 20% είναι αιμορραγικά επεισόδια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση