πνευμονια και φυσικοθεραπεια | πνευμονια | εμβολιοερυθρας | ωτοσκλήρυνση | βιταμινη α | ουρια | αποφρακτικος ικτερος

Τα εισπνεόμενα στεροειδή μειώνουν την οστική μάζαΤα στεροειδή, σε εισπνεόμενη μορφή spray, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία του άσθματος, μειώνουν την οστική μάζα, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων από τα νοσοκομεία Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη.

Τα αντιφλεγμονώδη στεροειδή, σε δισκία, είχαν συσχετιστεί με την αύξηση του ρυθμού απώλειας οστικής μάζας, αλλά δεν ήταν σαφές εάν αντίστοιχη δράση έχουν και τα στεροειδή στην εισπνεόμενη μορφή τους.

Στη μελέτη αυτή η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, πήραν τρεις ομάδες προεμμηνοπαυσικών γυναικών με άσθμα. Η μία ομάδα δε χρησιμοποιούσε στεροειδή, ενώ οι άλλες δύο χρησιμοποιούσαν, το ίδια σκεύασμα, αλλά σε διαφορετικές δόσεις.

Η οστική μάζα των γυναικών μετρήθηκε περιοδικά για τρία συνεχόμενα χρόνια και τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση της οστικής μάζας στις δύο ομάδες που χρησιμοποιούσαν τα στεροειδή, με μεγαλύτερη απώλεια στην ομάδα που τα χρησιμοποιούσε σε μεγαλύτερες δόσεις.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η θεραπεία του άσθματος με στεροειδή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αλλά οι ασθενείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν χαμηλές δόσεις και παράλληλα να λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D και να ασκούνται συστηματικά.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.