Το 25% των γυναικών άνω των 50 πάσχει από ακράτεια ούρων

Μία στις τέσσερις γυναίκες άνω των 50 ετών παρουσιάζει ακράτεια ούρων, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει στο 50% για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 65, ιδίως σε όσες ζουν σε οίκους ευγηρίας, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, σχετικά με την πάθηση αυτή, που αποτελεί αίτιο σωματικής ανικανότητας και εξάρτησης του ατόμου.

Παράλληλα αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες μείωσης της δραστηριότητας όλων των ασθενών, γιατί τους κάνει δειλούς, τους αναγκάζει να παραμένουν στο σπίτι και παρεμποδίζει τις κοινωνικές τους επαφές.

Πρόκειται δηλαδή για μια πάθηση, που έχει σημαντική επίδραση στην κοινωνικότητα του ατόμου και κατ’ επέκταση στον ψυχισμό του και στη σεξουαλική συμπεριφορά του.

Η βασικότερη αιτία για την πρόκληση ακράτειας ούρων στις γυναίκες είναι οι γέννες, που έχουν προηγηθεί, η εμμηνόπαυση λόγω ατροφίας στην περιοχή από την έλλειψη οιστρογόνων, καθώς και κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις.

Στο πρόβλημα της γυναικείας ακράτειας ούρων φαίνεται, ότι μπορεί να δώσει λύση μια νέα επαναστατική μέθοδος, που ονομάζεται εφαρμογή κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης και πρόκειται για ένα μικροσκοπικό μόσχευμα σε μορφή ταινίας.

Η μέθοδος θα παρουσιαστεί από τον καθηγητή ουρολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Malmoe Σουηδίας Lars Henriksson, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 3ου Μακεδονικού Ουρολογικού Συμποσίου, που διοργανώνεται από την Ουρολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency» της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια μέθοδο ελάχιστα επεμβατική, που δεν επιβαρύνει τη γενικότερη κατάσταση της υγείας της ασθενούς, ενώ, όπως προέκυψε από διεθνείς μελέτες, το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου αγγίζει το 87%.

Η κολπική ταινία είναι κατασκευασμένη από ειδικό πλαστικό, που είναι ανενεργό υλικό και τοποθετείται μέσω του κόλπου στη μέση της ουρήθρας της γυναίκας. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της μετά από μια έως τέσσερις μέρες νοσηλείας, ενώ μία εβδομάδα μετά την επέμβαση μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση