Διεθνής ημέρα δράσης για την υγεία των γυναικών

Διεθνής ημέρα δράσης για την υγεία των γυναικώνΠερίπου 70.000 γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από επιπλοκές αμβλώσεων που πραγματοποιούνται από μη εξειδικευμένα άτομα, σε συνθήκες έλλειψης υγιεινής. Εκατομμύρια περισσότερες υποφέρουν από σοβαρές επιπλοκές που περιλαμβάνουν επικίνδυνες για τη ζωή λοιμώξεις και αιμορραγίες που συχνά οδηγούν σε μόνιμη στειρότητα. Με αφορμή τη διεθνή ημέρα δράσης για την υγεία των γυναικών, που γιορτάζεται στις 28 Μαΐου, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ipas, καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς, τους αρμόδιους φορείς, όσους παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες αλλά και τους απλούς πολίτες, να αναλάβουν δράση για την πολύ σοβαρή απειλή που αφορά την υγεία των γυναικών: την έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλή υγειονομική φροντίδα που σχετίζεται με τις αμβλώσεις.

Από το 1987, η διεθνής ημέρα δράσης για την υγεία των γυναικών αποτελεί αφορμή για να ενημερώνεται ο κόσμος για τον απαράδεκτα αυξημένο αριθμό ασθενειών και θανάτων γυναικών, που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το σύνθημα της φετινής καμπάνιας “Women’s Right to Health: A Civil Right” αξιώνει το δικαίωμα των γυναικών στην υγεία σαν κοινωνικό και πολιτικό δικαίωμα. Η φετινή μέρα εστιάζεται στο πρόβλημα των αμβλώσεων, οι οποίες επιτρέπονται νόμιμα, σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, έστω και υπό προϋποθέσεις.

Ωστόσο πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λήψη θεραπείας που αφορά τις επιπλοκές της άμβλωσης καθώς και προβλήματα που σχετίζονται με αμβλώσεις οι οποίες γίνονται κατόπιν νομικών υποδείξεων, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση βιασμού ή σε περίπτωση που η εγκυμοσύνη απειλεί τη ζωή της μητέρας.

Το 1999 οι κυβερνήσεις σε περισσότερες από 180 χώρες του κόσμου συμφώνησαν ότι για τις περιπτώσεις, όπου η άμβλωση δε θεωρείται παράνομη, τα συστήματα υγείας θα πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα για προσβάσιμη και ασφαλή άμβλωση, παρέχοντας εκπαιδευμένους επιστήμονες υγείας και ειδικό εξοπλισμό. Η Διεθνής Ημέρα Δράσης για την υγεία των γυναικών αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για ανανέωση μίας τέτοιας δέσμευσης.

Ο οργανισμός Ipas χαιρετίζει όλες τις προσπάθειες όσων παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες αλλά και όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα ή και θάνατοι από μη ασφαλείς αμβλώσεις.

Παράλληλα η Ipas προσπαθεί να προωθήσει την πρόσβαση των γυναικών στις αντισυλληπτικές μεθόδους, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών.

Η Ipas είναι διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός που προσπαθεί για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, να μειώσει τον αριθμό των θανάτων αλλά και των ασθενειών που σχετίζονται με τις αμβλώσεις και παράλληλα να βοηθήσει τις γυναίκες να ασκήσουν τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά τους δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση