Υπνος: το κλειδί της μακροζωίας των γυναικών

Εάν αναρωτιέστε γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τους άντρες, οι επιστήμονες έρχονται να σας διαφωτίσουν. Δεν έχουν πιο ανθεκτικό οργανισμό, ούτε διατρέφονται πιο σωστά, απλά κοιμούνται καλύτερα. Σ΄ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το Pennsylvania State University, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνα τους στο επιστημονικό περιοδικό journal Chemistry and Industry.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως οι γυναίκες κοιμούνται πιο βαθιά και δεν υποφέρουν συχνά από αϋπνίες ή άλλες διαταραχές του ύπνου, που ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των αντρών. Η έλλειψη ύπνου επιδρά στο ενδοκρινικό σύστημα και στον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιβλαβείς χημικές ουσίες για τον οργανισμό.

Πιο συγκεκριμένα παρατηρείται αύξηση των επιπέδων μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται TNF (tumour necrosis factor alpha), η οποία φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση διαφόρων νόσων, όπως ο διαβήτης. Στοιχεία που προκύπτουν από την παραπάνω έρευνα έδειξαν πως οι άντρες κοιμούνται βαθιά περίπου 40 λεπτά κάθε βράδυ, ενώ οι γυναίκες 70 λεπτά.

Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί άτομα εριστικά, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν επιτυχώς στις καθημερινές τους δραστηριότητες και μάλιστα είναι επιρρεπή σε ασθένειες και τραυματισμούς. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για κάθε οργανισμό, για να μπορεί να λειτουργεί φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση