εχει μυρωδια η γαλοπουλα | μαυρα κοπρανα | τι ειναι η ουλιτιδα | οξεια σκωληκοειδιτιδα

Το Βυζάντιο μας κάνει το τραπέζιΜε ψάρια, κρέας χοίρου, ψωμί, ελιές, λαχανικά, όσπρια , ξηρούς καρπούς και οξύγαλαν (ξινόγαλο) τρέφονταν οι Βυζαντινοί. Αγαπημένο "ντρέσιγκ" ήταν το γάρον (σάλτσα από εντόσθια ψαριού, ξύδι, αλάτι και λαδι) που το τοποθετούσαν στο "σαλτσάριον" (σημερινή σαλτσιέρα).Το φαγητό,τοποθετούνταν σε κοινό μεγάλου μεγέθους σκεύος (πινάκιο) και μεταφέρονταν στα στόματα των συνδαιτυμόνων με τα κοχλιάρια (κουτάλια), με τα χέρια ή με μια μπουκιά ψωμιού.

Τα "Περι της διατροφής στο Βυζάντιο" αποτέλεσαν αντικείμενο ημερίδας επιστημόνων και μελετητών, που πραγματοποιήθηκε, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της σπονδυλωτής έκθεσης "Ωρες Βυζαντίου" που αναπτύσσεται στο Μυστρά, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η καθημερινή ζωή των Βυζαντινών, είναι, εξάλλου και το αντικείμενο των εκθεμάτων στο Μουσείο του Λευκού Πύργου όπου και παρουσιάζονται μεταξύ άλλων δεκάδες αντικείμενα - μέσα βυζαντινής διατροφής (κοχλιάρια, σαλτσάρια,πινάκια, πήλινα εφυαλωμένα αγγεία κ.α)

Επικαλούμενος γραπτές πηγές της εποχής (τα "Γεωπονικά" κείμενα του 6ου αιώνα και το "Επαρχικόν βιβλίο" του 10ου αιώνα), ο καθηγητής - διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών της Βιέννης, κ. Johannes Koder, ανέλυσε στη διάρκεια της ημερίδας τις διατροφικές συνήθειες των Βυζαντινών, που καθορίζονται κυρίως από τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες αλλά και τις θρησκευτικές συνήθειες.

Το κρέας , τα "λευκά" ψάρια και ο "καθαρός" ή "μεταξωτός" άρτος (το αλεύρι κοσκινίζονταν σε λεπτή μεταξωτή σίτα) βρίσκονταν κυρίως στα τραπέζια των αυτοκρατόρων και των πλουσίων ευγενών, ενώ τα μικρά κυρίως παστά ψάρια, ο "ρυπαρός" ή "πιτεράτος" (από κριθάρι και πίτουρα) άρτος, τα λαχανικά και τα όσπρια, το τυρί και το λαρδί αποτελούσαν βασική διατροφή για τους φτωχούς.

«Αν υπολογίσουμε μάλιστα πως επι 180 και πλέον ημέρες το χρόνο οι Βυζαντινοί νήστευαν σκληρά καθώς όριζε η εκκλησία, μόνο για το μισό χρόνο μπορούσαν να επιλέξουν κρέατα, ψάρια και άλλες ακριβές αλλά και δυσκολοσυντήρητες τροφές ανέφερε ο αυστριακός καθηγητής.

Τα σκέυη των βυζαντινών ήταν συνήθως πήλινα, ξύλινα ή γυάλινα, των αυτοκρατόρων συχνά βαρύτιμα ασημένια και χρυσά , εγχάρακτα, διακοσμημένα (με παραστάσεις ζώων, φυτών και με ανθρώπινες μορφές) αλλά και χάλκινα, στοιχείο που συμβάλλει ιδιαίτερα στις συχνά αναφερόμενες στις πηγές, δηλητηριάσεις των βυζαντινών (από την οξείδωση του χαλκού ή του σιδήρου).

Το κρασί, απαραίτητο συμπλήρωμα των βυζαντινών δείπνων, πίνονταν αρχικά αραιωμένο με νερό αλλά στα μεσοβυζαντινά και ύστερα βυζαντινά χρόνια "καθαρό".

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.