Πασχαλινό τραπέζι: δεν απειλείται από τον αφθώδη

Πασχαλινό τραπέζι: δεν απειλείται από τον αφθώδηΔεν κινδυνεύει το πασχαλινό τραπέζι ούτε από τον αφθώδη πυρετό αλλά ούτε και από τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ). Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να προσέξουν τις πασχαλινές τους αγορές. Σε επικοινωνία που είχε το Care με τον Ε.Φ.Ε.Τ, ο οποίος αποτελεί τον αρμόδιο οργανισμό του υπουργείου ανάπτυξης για τα τρόφιμα, οι καταναλωτές δε θα πρέπει να ανησυχούν μια και η αγορά τροφίμων ελέγχεται με ιδιαίτερα συστηματικό και εντατικό τρόπο από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, τόσο σε επίπεδο εισαγωγών, όσο και σε επίπεδο εγχωρίως παραγόμενων ειδών διατροφής. Το σχετικό δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ αναφέρει ότι τα εισαγόμενα κρέατα προέρχονται από χώρες που αποδεδειγμένα δεν έχουν παρουσιάσει πρόβλημα αφθώδους πυρετού. Επιπλέον διευκρινίζεται ότι ο αφθώδης πυρετός είναι ασθένεια αποκλειστικά των ζώων και δεν προσβάλλει τον άνθρωπο. Εν τούτοις η τελική ευθύνη αγορών ανήκει στον καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόζει με ιδιαίτερη προσοχή, αυστηρά κριτήρια επιλογής.

Τι ισχύει για το κρέας

Τα αμνοερίφια της αγοράς όταν είναι εγχώρια φέρουν χαρακτηριστική μπλε σφραγίδα και όταν είναι εισαγωγής φέρουν χαρακτηριστική πράσινη σφραγίδα. Η εξαγωγή κρέατος, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε), που έχουν παρουσιάσει προβλήματα με τον αφθώδη πυρετό, έχει απαγορευθεί, ενώ στα Ελληνικά σύνορα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Οσον φορά τα προληπτικά μέτρα που έχει λάβει η Ε.Ε για την κατανάλωση ορισμένων μόνο τμημάτων των σφαγίων αμνοεριφίων και μοσχαριών, που σχετίζονται με τον κίνδυνο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, τα μέτρα αυτά έχουν καθαρά προληπτικό χαρακτήρα. Εφαρμόζονται σε αιγοπρόβατα μεγαλύτερα των 12 μηνών, ηλικία που συνήθως δεν καταναλώνεται στη χώρα μας.

Σε αιγοπρόβατα όμως ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών απαγορεύεται μόνο ο σπλήνας, ο οποίος θα πρέπει να αφαιρείται στο σφαγείο και να μην περιέχεται στη ‘συκωταριά’, που διατίθεται προς πώληση στον καταναλωτή.

Στα ζώα αυτά επιτρέπονται, επομένως, όλα τα υπόλοιπα τμήματά τους, περιλαμβανομένων των σπλάχνων (έντερα, πνεύμονες) καθώς και του κεφαλιού.

Στα βοοειδή ισχύει ανάλογη απαγόρευση, όπου σε ζώα ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών απαγορεύονται μόνο τα έντερα ενώ σε βοοειδή μεγαλύτερα του ενός έτους, απαγορεύεται εκτός από τα έντερα και το κεφάλι, η σπονδυλική στήλη και ο νωτιαίος μυελός.

Στις συσκευασμένες συκωταριές ο καταναλωτής θα πρέπει να αναζητά τη σφραγίδα καταλληλότητας, όπου αναφέρεται η προέλευσή τους, από εγκεκριμένη εγκατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για τα συσκευασμένα κεφαλάκια.

Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές μπορούν να αναζητούν τις σφραγίδες κτηνιατρικού ελέγχου και προέλευσης για τα αμνοερίφια, όπως την ταυτότητα προέλευσης και σφαγής για τα μοσχάρια.

Η υγιεινή των αυγών

Η καταλληλότητα των αυγών συνδέεται με ορισμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά (όπως η έλλειψη αίματος , ακαθαρσιών ή ραγίσματος στο τσόφλι), αλλά και από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των σωστών ενδείξεων στη συσκευασία τους: κατηγορία ποιότητας Α, Β, Γ, βάρος και ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.

Η διάθεση αυγών εκτός συσκευασίας ‘χύμα’, επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι στα παραστατικά πώλησης αναγράφονται η ημερομηνία και οι ενδείξεις της ωοσκόπησης. Επιτρέπεται επίσης η διάθεση έτοιμων βαμμένων αυγών στις συσκευασίες των οποίων, θα πρέπει να αναγράφονται επίσης οι ημερομηνίες ανάλωσης και ωοσκόπησης.

Γενικές οδηγίες για τις πασχαλινές αγορές

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Φ.Ε.Τ, ο καταναλωτής θα πρέπει να επιλέγει τα τρόφιμα έχοντας υπόψη τη σχέση τιμών και ποιότητας, η οποία είναι πάντα αναγκαία και ιδιαίτερα σε μία αγορά πλήρους επάρκειας τροφίμων, όπως η φετινή.

Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές ή από μη σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, μια και αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, πολλές φορές ακατάλληλων ή τροφίμων που μπορεί να οδηγήσουν σε πλάνη τον καταναλωτή.

Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να έχουν υπόψη τους ότι οι βασικοί κανόνες που αφορούν την αναζήτηση πληροφοριών στην επισήμανση των, τυποποιημένων ή μη, τροφίμων, ισχύουν πάντα.

Επιπλέον ισχύουν οι βασικοί κανόνες σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων στο τελικό στάδιο διαχείρισής τους (συντήρηση, μαγείρεμα) από τον καταναλωτή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση