θανατος απο ασθμα | ti exoume panw apo to genitiko organo | καθαρισμος αυτιων εγκυμοσυνη | λαγανα θερμιδες

Η λαπαροσκοπική τεχνική ανοίγει νέους δρόμους στη χειρουργικήΕκρηκτική είναι τα τελευταία χρόνια η εξάπλωση παγκοσμίως της λαπαροσκοπικής τεχνικής σε όλο σχεδόν το πεδίο της γενικής χειρουργικής. Η πρόοδος των λαπαροσκοπικών μεθόδων συντελέστηκε ταχύτατα, επηρέασε σημαντικά μέσα σε λίγα χρόνια τη χειρουργική δραστηριότητα και όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό από εδώ και πέρα την πορεία της χειρουργικής.

Η νέα τεχνική βασίζεται στις γνωστές αρχές της κλασικής χειρουργικής, αλλά απαιτεί εξειδίκευση, καθώς προϋποθέτει ειδικούς τεχνικούς χειρισμούς μέσω μικρών προσπελάσεων, χωρίς τη δυνατότητα άμεσων χειρισμών στα σπλάχνα και χωρίς την απ' ευθείας όραση, αλλά έμμεσα από οθόνη δύο διαστάσεων.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια του 5ου συνεδρίου της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη με την προεδρία του καθηγητού χειρουργικής Ιωάννου Δαδούκη.

Οι ομιλητές τόνισαν, ότι στην αρχή η λαπαροσκοπική χειρουργική εφαρμόστηκε σε ευρεία κλίμακα και στην Ελλάδα για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Γρήγορα όμως το ενδιαφέρον των χειρουργών επεκτάθηκε και σε άλλα όργανα. Σε μεγάλο μέρος εγχειρήσεων της γενικής χειρουργικής, σε αρκετές θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις, ακόμη και σε μερικές δισκοπάθειες εφαρμόζονται λαπαροσκοπικές μέθοδοι για την αντιμετώπισή τους.

Φυσικά την πρωτοπορία στον τομέα αυτό είχε η γυναικολογία και όλες οι γυναικολογικές επεμβάσεις.

Η λαπαροσκόπηση, υπογραμμίστηκε, είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσει μια σημαντική θέση στο οπλοστάσιο του γενικού χειρουργού, όπως και στις άλλες ειδικότητες και θα πρέπει να γίνεται κτήμα του κάθε ειδικευόμενου γιατί:

-Περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό ο χρόνος μετεγχειρητικής νοσηλείας με προφανή οφέλη για τους ασθενείς, τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

-Η ανάρρωση των ασθενών στο σπίτι επιτυγχάνεται σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα, απ' ό,τι συμβαίνει μετά από εγχειρήσεις κλασικής χειρουργικής. Για παράδειγμα, μετά από λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών παραμένουν στο νοσοκομείο μία μόνο ημέρα, ενώ μετά από μία περίπου εβδομάδα μπορούν να επανέλθουν στην εργασία τους.

-Αποφεύγεται η χειρουργική τομή, που πέρα από το αισθητικό πρόβλημα και το πρόβλημα ίασης, περιορίζει στο ελάχιστο κλασικές χειρουργικές επιπλοκές, όπως η διαπύηση του χειρουργικού τραύματος και η μετεγχειρητική κήλη.

-Τέλος περιορίζεται στο ελάχιστο ο μετεγχειρητικός πόνος, ενώ στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών η σίτιση αρχίζει την επόμενη μέρα της εγχείρησης.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.