γλώσσα ασθενειες | χιμικη γαστροπαθεια θεραπεια | υψηλη χοληστερινη και ζαλη | χοληστερινη | τρανσαμιναση

Τεχνική ηλεκτροκαρδιογραφήματος χωρίς ηλεκτρόδιαΤεχνική λήψης ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) εξ΄αποστάσεως, χωρίς τη χρήση των γνωστών ηλεκτροδίων, που τοποθετούνται στο δέρμα του ασθενή σε διάφορα σημεία του σώματος, ανέπτυξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Sussex στην Μ. Βρετανία.

Το ΗΚΓ μετρά τα "χαμηλά" ηλεκτρικά ρεύματα που παράγονται από την καρδιά, καθώς αυτή συστέλλεται και διαστέλλεται συνεχώς και βοηθά στη διάγνωση διάφορων καρδιακών παθήσεων.

Η μέτρηση όμως των διαφορών δυναμικού διαμέσου του δέρματος, δεν είναι απόλυτα ακριβής. Το πρόβλημα αυτό έρχεται να λύσει η νέα μέθοδος, καθώς μετρά τις μεταβολές στα ηλεκτρικά πεδία του αέρα που προκαλούν τα δυναμικά αυτά, χωρίς τη διαμεσολάβηση του δέρματος αφού τα μετρά από απόσταση ενός μέτρου από τον ασθενή.

Με ειδικό μάλιστα ηλεκτρόδιο που τοποθετείται στο δάκτυλο του ασθενούς και το οποίο είναι ηλεκτρικά μονωμένο από το δέρμα, μπορούν να καταγραφούν πολύ ασθενή ηλεκτρικά καρδιακά σήματα, όπως the His-Purkinje discharge, τα οποία μέχρι σήμερα καταγράφονταν μόνο με ηλεκτρόδια που έπρεπε να εισαχθούν σε αρτηρίες.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η νέα μέθοδος πρέπει να δοκιμασθεί στην κλινική πράξη, προκειμένου να διαπιστωθεί η ακρίβειά της. Το κλασσικό ΗΚΓ παραμένει προς το παρών ένα ακριβές διαγνωστικό εργαλείο, που συμβάλλει αποφασιστικά στη διάγνωση των περισσότερων καρδιακών παθήσεων, όπως της στεφανιαίας νόσου, διάφορων αρρυθμιών κ.α.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.