Η καφεΐνη αυξάνει την απώλεια οστικής μάζας στις ηλικιωμένες

Οι γυναίκες τρίτης ηλικίας οι οποίες καταναλώνουν υψηλές ποσότητες καφεΐνης, φαίνεται να έχουν πολύ μεγαλύτερο ρυθμό απώλειας οστικής μάζας στη σπονδυλική στήλη, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Clinical Nutrition.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα αποτελέσματα από μετρήσεις οστικής μάζας σε 489 γυναίκες ηλικίας 65-77 ετών. Παράλληλα με τη βοήθεια εβδομαδιαίου ημερολόγιου διατροφής μέτρησαν τη μέση ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης.

Η απώλεια οστικής μάζας ήταν πολύ μεγαλύτερη στις γυναίκες με ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης μεγαλύτερη από 300mg, σε σχέση με τις γυναίκες στις οποίες η πρόσληψη καφεΐνης δεν ξεπερνούσε τα 300mg.

Η διαφορά αυτή ήταν ακόμα μεγαλύτερη στις γυναίκες οι οποίες ήταν ομόζυγες για τη μετάλλαξη στον υποδοχέα της βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του ασβεστίου.

Σε editorial που δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος του περιοδικού οι επιστήμονες προτείνουν τον περιορισμό της ημερήσιας κατανάλωσης καφέ σε λιγότερο από 480ml ή αντίστοιχα την ημερήσια κατανάλωση τσαγιού σε λιγότερο από 960ml.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση