Πολλά λιπαρά και ζάχαρη στα φαγητά σε πακέτο

Πολλά φαγητά σε πακέτο περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους και ζάχαρης, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού περιοδικού “Which?”, στην οποία εξετάστηκε η διατροφική αξία τυπικών γευμάτων σε πακέτο όπως κινέζικο, ινδικό ταϊλανδέζικο, ιταλικό και μεξικάνικο.

Πιο συγκεκριμένα μετρήθηκαν τα ποσοστά του λίπους (συμπεριλαμβανόμενου και του κορεσμένου λίπους), της ζάχαρης, των διαιτητικών (φυτικών) ινών και του νατρίου (αλάτι). Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποια πιάτα, κάθε τύπου κουζίνας, περιέχουν λίπος και ζάχαρη σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα.

Μερικά κινέζικα πιάτα όπως για παράδειγμα το γλυκόξινο χοιρινό, συνοδευόμενο με τηγανητό ρύζι με αυγό, περιείχε 60γρ λίπους και 44γρ ζάχαρης, ενώ μία μερίδα τραγανής πάπιας περιείχε 31 γρ λίπους.

Το πολύ διαδεδομένο, στη Βρετανία, ινδικό πιάτο κοτόπουλο τίκα μασάλα περιείχε περίπου 47γρ λίπους.

Μερικά ιταλικά πιάτα όπως ζυμαρικά με σάλτσα αραμπιάτα ήταν λίγο πιο υγιεινά περιέχοντας 12γρ λίπους και 6γρ ζάχαρης, ενώ δεν έλειπαν και εδώ τα “βαριά” πιάτα όπως τα λαζάνια με περιεκτικότητα λίπους, ανά μερίδα, τα 45 γραμμάρια.

Η ταιλανδέζικη κουζίνα φαίνεται να υπερέχει στην κατηγορία του έτοιμου φαγητού σε πακέτο, βασιζόμενη κυρίως στο ρύζι ατμού, τα λαχανικά και το ψάρι. Δεν έλειπαν όμως και εδώ τα “παχυντικά” πιάτα όπως αυτά, που περιείχαν κρέμα καρύδας, φτάνοντας τα 29 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα.

Στο μεξικάνικο φαγητό τέλος, πιάτα όπως το τσίλι κον κάρνε ή οι ενχιλάντας με κοτόπουλο ήταν επίσης πλούσια σε λίπος. Στη μεξικάνικη κουζίνα ιδιαίτερα ένοχα κρίθηκαν και το τυρί αλλά και η κρέμα (sour cream) που συχνά συνοδεύουν τα πιάτα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση